България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бързо, тихо и незабелязано: Източват дебитните ни карти с умни устройства

Какъв е начинът да се предпазим от изобретателните хакери?

15.07.2019 | 09:47 Редактор: Юлия Христова

България е сред водещите страни по престъпления, касаещи източването на банкови карти и скиминг устройствата. Това каза в студиото на "България сутрин" експертът по киберсигурност Любомир Тулев. 

"Източването на карта, която си стои в джоба ви, е възможно от няколко години. В метрото това е честа ситуация", посочи той.

Технологията, с която се случва всичко, не е нова. Струва около 7 000 долара, но не можело да се говори с конкретика. Това стана ясно още от думите му. 

"Често пъти такава източваща машина се дава под наем срещу комисионна. Целта е с нея да се направят повече трансакции", подчерта експертът. 

Той обясни, че модата с поставянето на устройства над клавиатурата на банкоматите вече отминава, тъй като банките са успели постепенно да направят нещата по-сигурни.

"Решението срещу източване на дебитни и други карти е да си купите карта, която действа като щит около вашата. Това струва около 10-15 лева. Антискимираща карта се поставя също в портфейла при останалите", обясни Тулев. 

Той посъветва също да сме изключително внимателни с приложенията, които теглим в телефоните си. Особено онези, на които пише Update, както и да не се отварят всевъзможни апликации, за да не ставаме уязвими и лесна мишена за хакерите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК