България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Балкански страсти: Къде е България в спора между Сърбия и Косово?

Темата коментират историкът и експерт по геополитика проф. Нина Дюлгерова и журналистът Асен Агов

09.07.2019 | 10:27 Редактор: Зорница Костадинова

Напрежение между България и Сърбия предизвикаха думите на Бойко Борисов пред журналисти, че бъдещият шеф на дипломацията на Евросъюза - Жозеп Борел би трябвало да изразява позициите на цялата общност, независимо че неговата страна Испания не признава Косово. На тези думи първият дипломат на Сърбия Дачич реагира остро и призова Борисов ''да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика" по отношение на признаването на независимостта на Косово.

Дипломатическият спор между Сърбия и България е сред най-коментираните теми в последните дни в Белград. А според местните анализатори изказването на първия дипломат на Сърбия е нанесло само щети на собствената му държава. 

"Изказванията на българския премиер, външния министър на Сърбия и президента на Сърбия ги гледам като един процес, в който се изказват много думи, които не биха променили цялостната картина на Балканите. Всичко, което се коментира сега, няма да има никакъв конкретен резултат. Има един много по-сложен процес, който е свързан с решаване на много по-сложния въпрос за Косово и Сърбия, защото там нещата не са толкова прости", посочи историкът и експерт по геополитика проф. Нина Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че думите на Борисов, че чрез диалога ще се постигне разбирателство, са една добра визия.  

"Имам чувството, че управлението на Сърбия живее в началото на 20 век. Косовският проблем е Сърбия, а не обратното. Очевидно е, че Косово никога няма да се върне в Сърбия. Политиката за печелене на позиции за бъдещи преговори е също част от тази словесна и обезценяваща се политика", смята журналистът Асен Агов.

Дюлгерова отбеляза в студиото на "България сутрин", че на Балканите емоциите са малко по-големи, а прагматизмът - на по-заден план. До думите ѝ Балканите са експерименталната лаборатория на Европа и вече на света. Според нея позицията на сръбския президент Вучич и външния министър на Сърбия е много ясна представа за противоречията, които съществуват в сръбския елит. Тя определи позицията на Вучич като "европейска и балансирана". 

Относно темата за българо-македонските спорове, Дюлгерова е на мнение, че ние продължаваме да даваме отстъпление в политически план по отношение на Македония.

Асен Агов пък допълни, че трябва да се намери баланс между политици и историци за Гоце Делчев.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК