Тонът на Ивица Дачич спрямо България бил крайно недипломатичен

Напрежението между София и Белград продължава

08.07.2019 | 21:05 Редактор: Ралица Братанова
Тонът на Ивица Дачич спрямо България бил крайно недипломатичен

Продължава дипломатическото напрежение между България и Сърбия. Днес сръбският посланик беше привикан в Министерството на външните работи във връзка с кризата. По същото време и българският дипломат в западната ни съседка беше на разговори във ведомството на Сърбия.

Пред посланик Владимир Чургус е била изразена позицията, че изказването на външния министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

"Изненадващ е начинът, по който се изказа външният министър на Сърбия. Беше с крайно недипломатичен тон и обидни думи към премиера и към България. Несвойствено е за външен министър, на която и да е страна", коментира международният анализатор Мирослав Ризински в "Денят ON AIR".

По думите му темата за Косово е силно емоционална и дърпа Сърбия надолу, а обществото няма силите и храбростта да се отдръпне от политиката, която е поставена от времето на Милошевич.

Според него българската страна е отговорила на нападките по достоен начин.

"София не трябва да влиза в такъв спор. Позицията от страна на България трябва да е категорична - тя е членка на ЕС и по-голямата част от страните в него са признали Косово и смятат, че решението трябва да стане по мирен начин и без промяна на границите", обясни Ризински пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в Белград още не могат да приемат факта, че Косово е държава. 

Международният анализатор коментира и отношенията на България и Северна Македония.

"Има промяна във вътрешната политика на страната от един период, в който не се говореше, че има българи от Македония. Тя бяха обект на тормоз. Ние се превръщаме в един реален субект. Крачка по крачка трябва да строим добри отношения", заяви Ризински. 

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК