България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Изкуство в парка и по върховете: Софийската опера и балет на три фестивала

Директорът акад. Пламен Карталов разкри още за спектаклите

04.07.2019 | 10:06 Редактор: Ивайло Николов
Изкуство в парка и по върховете: Софийската опера и балет на три фестивала

Софийската опера и балет се представят на цели три фестивала това лято. "Опера в парка", който вече за десета година се провежда в парка на Военната академия "Г. С. Раковски" в София, определено е била възприета и от други изкуства, които се представят навън. Това каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

"Устойчиво изпълнихме мечтата на Столичната община да имаме едно ново на този вековен парк с оперни и балетни спектакли. Сега следват последните представления. В събота затваряме вратите на парка и продължаваме с фестивала на Вагнер, който за седми път ще покани гости от цял свят", разказа акад. Карталов в студиото на "България сутрин".

Директорът на Софийската опера обясни, че е друго усещането за изкуството, когато е на открито и на нестандартни места.

"Аз търся винаги акустични места, парка на Военната академия е уникално със своята акустика", посочи още той.

Акад. Пламен Карталов каза, че същите страхотни условия представя и Белоградчишката крепост, където отново ще се проведе и фестивалът "Опера на върховете".

"Величието от тази природна даденост - скалите, в съчетание с музика, танц, игра и пеене, дават друг магичен контакт с публиката", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Пламен Карталов допълни още, че за самите артисти също е голямо вдъхновение да се представят на такива нестандартни места. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК