България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Успели българи: Младите хора у нас трябва да повярват във възможностите си

Нека насочим вниманието си към позитивното, призоваха Спас Керимов и Златин Цветков

12.06.2019 | 09:12 Редактор: Бойко Димитров
Успели българи: Младите хора у нас трябва да повярват във възможностите си

Младите хора у нас трябва да имат повече вяра във възможностите си. Това заявиха в "България сутрин" двама от победителите в конкурса Топ 10 на "Най-изявените млади личности на България" Златин Цветков и Спас Керимов. Те са категорични, че у нас има страшно много млади хора с голям потенциал, но често те не си вярват и поради тази причина трудно се реализират.

Актьорът Златин Цветков, който със своя импровизиран театър бе отличен в категория "Културно постижение", сподели, че е много доволен от наградата, тъй като това е знак, че той и екипът му се движат в правилната посока. 

"В момента хората са залети от информация и човек трябва да се научи как да я пресява. Това ще помогне най-много на младите", каза Цветков.

Той допълни, че хората трябва да се фокусират върху позитивните неща, за да видят, че има смисъл да се предприемат действия.

"Критикуването и мрънкането е симулация на действие. Ние започнахме да експериментираме в парка с този нов вид театър. В началото нямахме публика, но с времето започна да има интерес. Насочим ли светлината на прожекторите към хубавите неща, към градивното, засилваме идеята, че има смисъл да действаме и можем да се справим", обясни актьорът.

Цветков бе подкрепен и от Спас Керимов, който със своята компания спечели в категория "Иновации в медицината", след като създаде първия 3D биопринтер в България.

"Трябва да се помисли стратегически какво може да се постигне в България. Тук има много възможности за самообучение и развитие. Няма никаква пречка да си максимално интердисциплинарен", убеден е Керимов.

Изпълнителният директор на фирмата Printivo Ltd допълни, че на него и екипа му им е било много трудно да повярват във възможностите си и че имат бъдеще у нас.

"Не се различаваме много от останалите държави спрямо креативния си потенциал. Проблемът е, че все по-малко вярваме в бъдещето. Хората са обезверени. За нас фундаментално беше да разкъсаме оковите, които обществото бе хвърлило върху нас. Трябваше ни време да повярваме, че млади хора могат да се реализират в биопринтирането", обясни Керимов пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК