"Завърналите се": За отнетия успех и волята да го преследваш вече 20 години

Историята на музиканта Николай Урумов - от Гоце Делчев през Скандинавието до родната стряха

06.06.2019 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

Какво е да се чувстваш ничий? Поредната история в "Завърналите се с Петя Кертикова" е за един музикант по душа, който след повече от 20 години странстване се завръща в родния Гоце Делчев.

На 60 години поп и джаз изпълнителят Николай Урумов все още търси своя голям успех, който, по собствените му думи, е бил отнет преди 19 години.

За Николай голямото пътуване започва в далечната 1985 година.   

"Пристигна една покана от Норвегия с музиканти, с които се познавахме от Свищов и с много усилия успях да изляза от България. По това време много трудно се излизаше в чужбина. Като човек, който беше започнал като директор на младежки дом, казаха, че им трябвам тук и че няма да ме пуснат, след което аз казах, че не може друг да взима съдбовни решения вместо мен. Беше много драматично", споделя Николай пред Петя Кертикова.

Така Норвегия и Дания отварят врати за българския музикант. Той не определя заминаването си като бягство, а като възможност да види свят. След 7 години в скандинавските страни историята продължава в България, но за малко.

"След известно време разбрах, че откъм други неща съм ощетен и имах силното усещане да се прибера и да съм тук", казва още той. 

Но домът невинаги е бил най-доброто място за музиканта. 

"Бях много обиден на агенцията, която ми издаде първия албум и просто исках да избягам оттук. Почти без никаква промоция - албумът беше представен пред няколко журналисти, въобще не излезе да се продава, а аз имах 4 песни в ротация и 2 песни, избрани за най-добрите български песни за всички времена. Това много ме обиди, защото тази агенция произведе албума. Споделих с мои приятели и ми казаха да ида при тях в Германия, което е много тъжно, защото аз съм автор на музика, а пея кавъри", разказа Урумов.

Сега в България иска да постигне своя голям успех - онзи, който му е бил отнет преди 19 години.

Още за историята на Николай Урумов - гледайте в репортажа на Петя Кертикова!

Всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" гледайте ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК