От ОАЕ през чистенето на самолети в САЩ до лайфкоучинга в родния Гоце Делчев

Историята на ментора Николая Кръстева в "Завърналите се с Петя Кертикова"

23.05.2019 | 11:10 Редактор: Тодор Петров

В "Завърналите се с Петя Кертикова" предстои интригуваща среща с една жена, чийто живот е непрестанно пътешествие. Авантюрист по душа тя живее в Обединените арабски емирства, след което мечтата да види целия свят я води в Съединените щати, където остава близо 15 години.

Сега е лайф коуч или ментор, издала е книга, има и собствено онлайн предаване, в което преподава уроци по английски език. Днес Николая Кръстева иска просто да живее спокойно в родния Гоце Делчев и да помага в града си. 

Заминава през 1999 г. за ОАЕ при свои братовчеди, за да види онзи друг свят. 

"Това беше първият шанс, който се откри пред мен и аз го грабнах. Нямаше време за губене", споделя тя за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Преди да се завърне в родния Гоце Делчев в полите на Пирин, Николая живее и работи в САЩ. Иска да стане стюардеса, но началото е съвсем друго.

"Започнах да чистя самолети. Това беше единственото възможно към онзи момент. 10 месеца по-късно се отвориха нови позиции. Кандидатствах. След това помня, че работех през нощта, спях през деня - къде спиш, къде не... Помня, че с такъв ищах започнах работа в тези авиолинии. И дойде един човек, даде ми наколенки и каза "Ти ще чистиш там, където се слагат напитките". Там е доста мръсно, падна ми се и стар самолет и бях в тази позиция около 7 часа на колене, с една четка и след това ревах още 2 месеца, че това не беше точно мечтата ми, но ми помогна да стигна до нея", спомня си Николая.

След като приключва с работата в авиокомпанията Southwest Airlines и с мечтите да стане стюардеса, Николая започва да води собствено предаване, в което преподава уроци по английски език на хора от цял свят. От това се издържа и днес. Освен преподавател, Николая е и лайф коуч. Иска да помага на хората в Гоце Делчев, и не само, да намерят пътя си и да са щастливи. 

Казва, че на българина му липсва самочувствие. 

"Ние имаме потенциал. Родили сме се българи, трябва да се гордеем с произхода си! Ние имаме много добри сърца и сме много топли хора", убедена е Николая.

Тя смята, че е видяла много по света и според нея няма причина хората в България да се оплакват, че не живеят добре. 

"Българинът не искам да ми казва, че е зле. Той е зле, защото иска много повече от това, което има и не оценява това, което има. 80% от българите имаме къде да живеем, какво да ядем, имаме собствени жилища... Колко американци имат собствени жилища?! Не е задължително да ти е писано да си богат. Трябва да имаш това, което ти е нужно. Ако имаш много пари, трябва да знаеш как да ги управляваш", казва още сънародничката ни пред Петя Кертикова.

Засега Николая има всичко необходимо, за да бъде щастлива в Гоце Делчев. И не смята да сменя родната стряха с чужда, било то в България или чужбина. 

"Имам къде да живея, приятели, спокойствие, открила съм в какво съм добра и го правя, помагам на хората. Имам правилния човек до себе си, имам планини, бяло море на 100 км. Какво мога повече да искам? Това са основните неща, малките неща ме правят щастлива. Излизам на улицата, съседката е отсреща... Питам как си днес - да, битовизъм, но в Америка можеш километри да изминеш и да не срещнеш никого, камо ли да ме познава. Има си и минуси това, но приемаш предимствата и недостатъците. Аз съм спокойна тук, харесва ми, имам всичко тук", категорична е Николая.

Още за историята на Николая Кръстева - гледайте в репортажа на Петя Кертикова!

Всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" гледайте ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК