България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Вербуваното от "Ислямска държава" момче - престъпник или жертва?

Христо Монов и Христо Смоленов са категорични, че трябва да има превенция срещу тероризма

12.06.2019 | 08:52 Редактор: Зорница Костадинова
Вербуваното от

България установи, че е по-близо до тероризма, отколкото изглежда на пръв поглед, след случая с вербувания от "Ислямска държава" 16-годишен ученик от Пловдив. За дигиталните изпитания на реалните съвременни младежи и техните родители - говориха психологът Христо Монов и експертът по антитероризъм Христо Смоленов. 

"Това дете е от децата на 21 век. То е онлайн дете. Сигурно през по-голяма част от времето, в което то е расло, е прекарвало в мрежата. В един момент в семейството е възникнал проблем и ако то е свикнало да бъде център на вниманието, може би е почувствало някакъв дефицит. И тогава е потърсило запълване на този дефицит в мрежата. А там не са само педофилите и наркоразпространителите, там е и "Ислямска държава", която е избрала правилен подход", обясни Монов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че момчето не е престъпник, а жертва.

"Представете си какво става в гетата, където има също любознателни, лишени от внимание младежи, търсещи подкрепа? Но се вижда, че не само в гетата може да се състои такъв пробив. Искам да се обърна към българската общественост - сега е последният възможен момент да променим тренда и да тръгнем към национална консолидация пред лицето на един враг, а не просто опонент", апелира от своя страна Смоленов.

По отношение на превенцията срещу такива случаи, Христо Монов смята, че не трябва да се търси виновник, а да се обърне внимание на предотвратяване на проблема. Според него, когато се намери решение на даден проблем, спира да се говори за него, а не трябва да е така.

Експертът по антитероризъм Христо Смоленов сподели в студиото на "България сутрин", че не е оптимист за съдбата на момчето след съобщаване на самоличността му. Той е на мнение, че това клеймо ще остане и занапред.

Монов допълни, че ние дължим подкрепа на семейството му, което е имало доблестта да реагира по този начин. По думите му децата в училище трябва да бъдат учени на древния принцип на живота, а не само материалът по различните предмети да бъде усложняван.

"Българският народ трябва да разбере, че е взет на мушката", отбеляза Смоленов.

Вижте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК