Създават нови антитерористични центрове заради вербувания от ИДИЛ тийнейджър

Това обяви вътрешният министър Младен Маринов

10.06.2019 | 16:15 Редактор: Зорница Костадинова
Създават нови антитерористични центрове заради вербувания от ИДИЛ тийнейджър

Тийнейджърът, вербуван от "Ислямска държава", от днес отново е на училище. Момчето е деветокласник в елитна пловдивска гимназия, свръхинтелигентен, с много добри познания по химия и електротехника. 

Училищни власти, родители, психолози, МВР, прокуратура, ДАНС - всички институции работят по случая с вербуваното от ИДИЛ 16-годишно момче от Пловдив. Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че държавата създава нови антитерористични центрове. 

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът на обвинения за подготовка на терористичен акт младеж Емил Велинов подчерта, че до разкриването му се е стигнало след подаден от семейството сигнал. А обществото било информирано. 

Комуникацията в интернет затруднява проследяването на вербовчика, но изключително улеснява общуването между вербуван и вербуващ. Част от материалите, с които е трябвало да бъде изготвена бомбата, се доставят лично с поръчка отново от интернет. 

Схемата работи добре из цяла Европа, както сочат последните атентати. Интернет е черна дупка, категорични са експертите по антитероризъм.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК