България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Момчето от Пловдив едва ли е единственият вербуван от ИДИЛ у нас, смятат експерти

Мажд Алгафари и Стефан Ташев коментираха предотвратения атентат

10.06.2019 | 08:53 Редактор: Ивайло Николов
Момчето от Пловдив едва ли е единственият вербуван от ИДИЛ у нас, смятат експерти

Продължава разследването за предотвратения атентат в Пловдив, след като при съвместна акция на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата е бил задържан 16-годишен ученик. Младежът е бил вербуван онлайн от терористи от "Ислямска държава", а в две помещения бяха открити огромни количества запалителни вещества за самоделни бомби.

Журналистът и експерт по сигурност Мажд Алгафари каза в студиото на "България сутрин", че у нас има клетки, които лансират идеологията на "Ислямска държава". Разследващият журналист Стефан Ташев допълни, че в онлайн пространството има достъп до всякакви идеологии и призова този случай да бъде като аларма за българските служби.

"Освен това дете има и други. Въпрос на време е да бъдат открити и дано бъдат открити навреме", добави Мажд Алгафари.

Експертът по сигурност допълни още, че не се знае как младежът от Пловдив е стигнал до директна комуникация с вербовчика. По думите му може наистина от любопитство то да е открило разни неща в интернет и постепенно да е стигнало до връзка с човек, който да го обработва. Стефан Ташев е на мнение, че момчето е било жестоко манипулирано.

"Като говорим за "Ислямска държава", нещата се промениха много през последните години. Тя се пренесе в Европа, пренесоха се клетките, вербуват се хора - такива уязвими. Такива хора вербуват, тази обработка очевидно се прави от професионалисти", категоричен беше Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото казаха още, че сега момчето трябва да понесе цялата строгост на закона, но също така трябва българските разследващи да разберат от него максимално много информация за клетките на ИДИЛ у нас.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК