България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Социолог: Спечелиха позитивните кампании, "Демократична България" са изненада

Първан Симеонов коментира първите резултати след евровота

27.05.2019 | 08:06 Редактор: Ивайло Николов
Социолог: Спечелиха позитивните кампании,

Пет политически сили ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат данните на ЦИК към 6:00 часа при обработени 51% протоколи в РИК. ГЕРБ получава 30,76%, а БСП – 25,32%, след тях се нареждат ДПС с 12,78%, ВМРО с 8,23 на сто и "Демократична България" с 7,20%.

Именно последната партия, която към този момент ще вкара представител в следващия Европейски парламент, социологът Първан Симеонов определи като най-голямата изненада.

Според него тя е била възможна именно заради ниската избирателна активност. Социологът допълни, че подкрепата към Десислава Иванчева и други независими кандидати не е била толкова изненадваща.

"Всички социологически агенции очаквахме много повече от "Воля". При тях е очевиден провал. Това с Десислава Иванчева е част от протестния вот в страната", коментира Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Социологът посочи, че неслучайно партиите са оставили пресконференциите за утре, защото сега се очаква да се види резултатът от преференциите и как ще бъдат разместени листите. Симеонов добави още, че малките формации са попречили на БСП да вземе целия наказателен вот срещу ГЕРБ. 

"Големият извод от всичко това е, че българите не видяха ясна алтернатива. БСП беше изключително добра в това да е опозиция, сега трябваше в последните месеци да докаже, че ще бъде добра и като управляваща сила - не успя", каза още Първан Симеоново пред Bulgaria ON AIR.

Социологът смята, че на изборите спечелиха тези с позитивните кампании, а не радикалните и негативни.

Гледайте видеото с целия коментар.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК