България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Промените в здравеопазването трябва да влязат в сила до юни, иначе...

Въвеждането на клинични пътеки в педиатрията ще повиши качеството на лечението, каза д-р Иван Маджаров

15.05.2019 | 08:30 Редактор: Бойко Димитров
Промените в здравеопазването трябва да влязат в сила до юни, иначе...

Промените в здравеопазването трябва да влязат в сила до юни. Това заяви в "България сутрин" председателят на лекарското обединение д-р Иван Маджаров. Според него, ако това не се случи, то обещаните от премиера Бойко Борисов 3 милиона лева за апаратура и заплати на медиците няма да се усетят.

Д-р Маджаров също така разкри, че въвеждането на клинични пътеки в педиатрията ще спомогнат за повишаването на качеството на лечението на деца, както и за по-доброто заплащане на лекарите.

"Тези 3 милиона лева, които ще бъдат дадени, ще са за инвестиции в апаратура. Те са от бюджета на Касата. Той бе гласуван още през миналата година. Това не са нови пари, а са част от резерва, който е точно за такива случаи. Трябва да постигнем по-добри параметри за педиатри и пулмолози. Стремим се да не говорим само за Педиатричната болница, в крайна сметка трябва да мислим за цялата специалност "педиатрия". Проблемите не са свързани само с цени, но това беше правилният подход. По-високите цени ще подкрепят абсолютно всички педиатри у нас", каза той.

Председателят на лекарското обединение допълни, че работата на извънболничната помощ също трябва да се подобри. Причината е, че заради недостиг на пари и направления хората влизат в болница за изследвания, които не са толкова наложителни.

"Българският лекарски съюз трябва да покаже на лекарите, че те имат място в България да работят. Дори и в богатите държави парите за здравеопазване не стигат. Там където има недостиг трябва да се повишат лимитите. Няма достатъчно пари за извънболничната помощ - изследвания, скенери. Затова се натоварват болниците. Това трябва да се изчисти, като възможността да влезеш в болница само за изследвания да бъде сведена до минимум", обясни Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК