България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

150 хил. българи ще празнуват Великден в чужбина

Около 500 хил. нашенци се отправят на път за празника, отбеляза Константин Занков пред Bulgaria ON AIR

26.04.2019 | 08:40 Редактор: Василена Василева
150 хил. българи ще празнуват Великден в чужбина

Стана традиция много от българите да използват и християнските, и националните празници за кратка ваканция на море или планина. Великден не прави изключение. Още преди няколко месеца гръцките морски курорти предложиха апетитни оферти за отмора.

Какво избраха нашенците тази година – празник у дома или пътуване до морето? 

"Очакванията са около 500 хил. българи да се отправят на път за Великденските празници. Около 150 хил. от тях ще пътуват в чужбина", посочи в студиото на "България сутрин" главният експерт към Института за анализ и оценки в туризма Константин Занков.

Той отбеляза, че новините за развитието на родния туризъм също са добри. В периода между Великден и 1 май се очаква в страната ни на почивка да дойдат близо 170 хил. чужденци.

"Най-много посетители има от Балканските държави. Румънците например се насочват предимно към Северното Черноморие. Заетостта на хотелите там за Великден е близо 80%", каза още Константин Занков.

Пред Bulgаria ON AIR експертът отбеляза, че гърците също харесват страната ни. Предпочитани от тях дестинации най-често са граничните райони като Сандански, а през зимата - Банско и останалите ски курорти.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК