България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медиците от софийската педиатрична клиника на протест за по-добри условия и заплащане

Ананиев предвижда нова болница до 2 години, но персоналът в лечебното заведение вече не издържа

18.04.2019 | 08:50 Редактор: Иван Берберов
Медиците от софийската педиатрична клиника на протест за по-добри условия и заплащане

Лекарите и медицинските работници в единствената педиатрична болница в София се стягат за протести – причината са ниското заплащане, финансови и административни лимити, както и лоши условия на труд.

Медиците настояват за промяна на статута на лечебното заведение. В противен случай те няма да могат да изпълняват пълноценно своите задължения. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща статутът на болницата да бъде променен. Работният му план е да има комплекса детска болница до 2 години. 

"Ние приветстваме новата болница, но докато тя стане готова – старата може да я няма. Протестът остава. Искаме промяна на статута на болницата, отпадане на административните лимити и по-добри заплати. Ако статутът бъде променен министерството трябва допълнително да финансира болницата. Оттам ще дойдат парите за по-добри заплати, нова техника. Ако не се вземат адекватни мерки скоро няма да има нито лекари, нито сестри", подчерта педиатърът и детски ендокринолог д-р Антон Владимиров. 

Протестиращите изтъкнаха, че заплащането е доста под средното в страната за медицинските работници. А персоналът трябва да работи на 2 или 3 места, за да може да се издържа. 

"С лимитите не можем да приемем болните деца. Касата забранява приемането на дете в друго отделение – така имаме специалисти, които една пневмония не могат да излекуват, защото НЗОК забранява. Никой не може да каже кога сградата на болницата ще бъде ремонтирана. Затваряме клиники, защото нямаме кадри", отбеляза протестиращ медик пред Bulgaria ON AIR.  

Според негодуващите медици пари има и винаги е имало, но въпросът е как се разпределят. Те са готови да излязат на следващ протест на 23 април. 

Харесайте ни във Facebook ТУК