България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Биопроизводители искали едни промени в наредбите, от министерството направили други

Това обясни Петко Симеонов от асоциация "Биопродукти"

12.04.2019 | 09:13 Редактор: Ивайло Николов
Биопроизводители искали едни промени в наредбите, от министерството направили други

Биопроизводители поискаха оставката на министър Порожанов. От бранша недоволстват срещу нова наредба, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на сертификата на производители при минимални грешки. Причините за недоволството са изчерпан финансов ресурс и блокирани средства по европейски програми. Часове преди протеста агроминистерството публикува промени, смекчаващи значително заложените санкции. Протестът обаче не беше отменен.

В студиото на "България сутрин" Петко Симеонов от асоциация "Буопродукти" каза, че производителите остават в стачна готовност и кога ще има нов протест, зависи от предстоящата им среща с Румен Порожанов.

"Ние водихме към 6 месеца кореспонденция с министерството и до този момент, до обявяването на протеста, не бяхме постигнали нищо. От страна на министерството не получихме желаната комуникация. След обявяването на протеста, спешно беше публикувана наредбата", каза Симеоново.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи още, че именно производителите са инициирали промени в нормативната уредба, която регламентира тяхната дейност.

По думите му обаче от Министерството на земеделието са променяли други точки и части, които не са били обсъждани.

"Това го няма никъде в Европа, при абсолютно недоказана вина на оператора, директно да му се отнема сертификата и то на цялото стопанство, не на дадена партида или даден продукт, който е бил замърсен. Това искахме да бъде променено", настоя Петко Симеонов от асоциация "Биопродукти".

Той обясни още, че през 2018 година има сериозен отлив на хора, които се занимават с биологично земеделие. Симеонов сподели още, че производителите се притесняват най-вече от липсата на прозрачност при взимане на решенията.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК