България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Между 8 и 11 май в София ще се проведе фестивал на науката

Събитието е предназначено както за малки, така и за големи

05.05.2014 | 09:44 Редактор: Ирина Георгиева
Между 8 и 11 май в София ще се проведе фестивал на науката

Между 8 и 11 май 2014 в София за четвърта поредна година ще се проведе Фестивалът на науката. Това съобщиха Любов Костова и Гради Градев от Британския център в Сутрешния блок на България он ер.

Събитието, предназначено както за малки, така и за големи, ще се проведе в парка Заимов. Разделено е в три групи - за деца от 6 до 12, които сега се сблъскват с науката; за младежи между 12 и 15, които са в годините да си избират професията; 15+ - за всички възрасти хора, които имат въпроси към науката.

На фестивала ще има различни събития за малки и големи,  а началото му ще бъде дадено от Лорд Робърт Уинстън*.

Според Любов Костова една от най-важните цели на събитието е да се покаже, че учените са като всички хора, както и да се привлекат младите към науката. Тя цитира проучване, направено за нагласите на британците към науката. Според него публиката очаква научните работници и техните проучвания да бъдат по-видими, да участват в дневния ред на политиката и да бъдат етични. Любов Костова подчерта, че под етични, трябва да се разбира, да полагат клетва, подобна на Хипократовата, за спазване на етика в науката.

Чуйте още за фестивала в следващия видео материал:

* Проф. Робърт Уинстън е познат от популярните серии на Би Би Си "Човешкото тяло" (награда на британската филмова академия BAFTA), "Суперчовек", "Тайният живот на близнаците", "Дете на нашето време", "Човешките инстинкти". Автор е на над 300 публикации в реферирани издания. Последните му изследвания са в областта на модификация на гените за по-добро лечение на редица заболявания.

Робърт Уинстън е професор по „Наука и общество“ в Импириъл Колидж, Лондон. През 70-те години на ХХ век той доразвива техниките, с които се подобрява лечението на безплодието, а по-късно става пионер в усъвършенстването на ин витро оплождането, и разработва предимплантационната диагностика.

Удостоен със званието Лорд през 1995г. От 1999 до 2002г. е председател на Парламентарната комисия по наука и технологии.