България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Платформата "Гражданите" заснема нарушители на пътя

Мобилното приложение съществува от 2 години и е допринесло за 2 хил. глоби

05.04.2017 | 07:49 Редактор: Жанета Нейкова
Платформата

Няколко млади момчета и момичета се опитват да променят нещо по пътищата на България. 

Едно от възловите места в София, където всекидневно се случват пътни нарушения е площад "Руски паметник", където репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с един от участниците с платформата "Гражданите".

"Гражданите" е мобилно приложение, което позволява да се упражни граждански контрол на пътя, като се заснемат нарушителите.

Тодор Лилков от платформата коментира пред камерата на телевизията какви са пътните нарушения и как работи приложението:

"Напоследък получаваме снимки на шофьор, който се кара с друг, когато първият е бил виновен", разказва Лилков.

Платформата "Гражданите" съществува от 2 години и Тодор Лилков посочи един случай, качен в платформата, след който няма нито едно нарушение на мястото, където се е случил той:

"При пл. "Руски паметник" беше сниман един господин, може би от някое от министерствата, който беше спрял автомобила си върху релсите. След това премиерът тогава Бойко Борисов лично го уволни и оттогава нямаме нито една снимка за нарушение на тези релси".

Приложението предлага и услугата за "Извинение". Някои нарушители вече са се извинили, като причина за действието им е както желанието да се свали снимката с направеното от тях нарушение, така и, за да засилят положителна комуникация между гражданите.

"Ако нарушителят се извини, снимката изчезва от системата. Но, ако е подаден сигнал към "Пътна полиция", колкото и да се извинява, снимката си остава", продължава Лилков.

Тодор Лилков отбеляза, че за 2 години, откакто платформата "Гражданите" работи, тя е допринесла за 2 хил. глоби.