Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Кои събития от 2016 ще оставят трайна следа в европейската и световната политика?

Анализ на журналистите Нина Спасова, Иван Гарелов и Петър Пунче

31.12.2016 | 18:30 Редактор: Васил Детелинов
Кои събития от  2016 ще оставят трайна следа в европейската и световната политика?

Журналистите Иван Гарелов, Нина Спасова и Петър Пунчев правят разбор на световните и европейските събития белязали отиващата 2016 година.
В предаването „Брюксел 1“ Нина Спасова коментира, че събитието на 2016 година е войната в Сирия. Журналистът отбеляза, че всички арабски революции са довели до смяната на диктаторските режими, в Сирия обаче президентът Башар  Асад  ще продължи да управлява страната и през 2017 година, защото зад него застава Русия и Иран. Предстои обаче да стане ясна позицията на новоизбрания американски президент Доналд  Тръмп .
За Иван Гарелов най- важното събитие за 2016 година са президентските избори в САЩ  и избора на Доналд  Тръмп . Гарелов отбеляза, че Тръмп  ще промени много от позициите си, които е заявявал в предизборната си програма. Той смята, че неговото управление ще окаже влияние на обстановката в целия свят- ЕС , Близкия изток, Русия.
Журналистът Петър Пунчев коментира, че събитие на годината за Европа са променените позиции на съюза по мигрантския  поток, отношенията с Турция, Русия, Доналд  Тръмп , и тероризма. Още във видеото.

 

Във втората част на предаването – къде са Балканите в европейската и световната политика?

Анализ за ситуацията в Гърция, реформите и стачките в страната. Коментар за изборите в Македония и Сърбия. А накъде отива Румъния? Журналистите правят и коментар каква да е политиката на България за добосъседство  със страните около нас?

Още във видеото.