Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Политолози: Конституционната криза не е избегната, не сме безгласна буква във вота

Христо Панчуов и Георги Киряков обобщават сложната политическа ситуация

30.03.2024 | 19:21 Редактор: Йоана Великова

"Конституционната криза не е избегната от гледната точка на това, че един конституционен текст, който не е мислен в дългосрочна перспектива, има възможности да създава политически проблеми. Ще трябва следващ парламент, следващо квалифицирано мнозинство да търси нови поправки в Конституцията, такива, че да поправят недостатъка, който сега се вижда. Това каза политологът Георги Киряков в студиото на "Брюксел 1".

Колегата му Христо Панчугов подчерта, че са се появили нови герои, които да се опитат да спасят България от поредната конституционна криза: "Димитър Главчев е единственият от девет кандидати, който се е съгласил да стане служебен министър-председател".

"Радвам се да видя, че все пак има хора в българската политическа система, които са склонни да носят политическа отговорност в сложни времена. Очевидно, обаче, тези промени трябва да подлежат на нова обществена дискусия и нов политически разговор. Очевидно е, че точно тази част от Конституцията ще трябва да бъде ремонтирана отново. Силно се надявам институциите на служебните правителства да отпадне изцяло и да минем в съвсем нормален политически режим, в който отиващото си правителство в оставка продължава да взема организационни и оперативни решения по време на организиране на изборите. Това е съвсем логично и нормално", поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Трябват ни 160 народни представители, които да осъществят такива промени и този път се надявам, ако случайно се намери такова мнозинство, което е много малко вероятно, малко да изчакат и да помислят и наистина да ги правят от гледна точка на времето, тоест да работят дълго, след като бъдат направени тези промени", допълни Киряков.

По думите на Христо Панчуов е имало много нелогични неща в конституционните промени и българските политици трябва да се научат, че политиката не може да се прави ситуационно, а решенията трябва да се взимат институционално.

"Време е да се освободим от усещането, че ние сме безгласна буква в организацията на изборите. Към този момент няма нито едно разследване за купуване на гласове, което да е доведено до успешен край. Няма нито едно повдигнато обвинение, доведено до успешен край и няма нито един осъден политик за купуване на гласове. Мога да изредя министри от всички политически формации", коментира той по повод честните избори.

По отношение на приемането ни в Шенген по въздух и вода, но не и по суша - двамата политолози смятат, че основният проблем са опашките по границите и най-много страда бизнесът, а не гражданите. 

Целия разговор гледайте във видеото.