Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Проф. Панайотова: Българистиката в Европа губи позиции, т.нар. "македонски език" настъпва

"От около 200 лектората преди, в момента имаме 38 лектората", заяви тя

07.01.2024 | 10:33 Редактор: Вяра Димова

Университети в Европа, в които се изучава български език, има немално, но са по-малко, отколкото в предходните години. Не знаем цялата истина. Няма институт, който да изследва и показва какво се случва с българистиката зад граница. Програмата "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина" от две години се опитва да запълни тези празноти. Българският език се изучава по-различен начин в отделните университети. Това каза ръководителят на катедра "Славистика и балканистика" в Югозападния университет проф. Магдалена Панайотова пред Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1".

По думите на проф. Панайотова най-съществената част от преподаването на българския език е свързана с българските лекторати.

"С течение на времето българистиката губи позиции, защото от около 200 лектората преди, в момента имаме 38 лектората, които невинаги се запълват. Това са посланици на българската държава, които преподават в съответните чужди университети", обясни ръководителят на катедра "Славистика и балканистика" пред Bulgaria ON AIR.

Т.нар. "македонски език" настъпва от 90-те години, уточни тя и допълни, че процесът се развива и с помощта на дипломацията на Скопие.

"Невинаги този "македонски език" се преподава под формата на лекторат. Понякога това са семинари, курсове. Там, където се откриват македонски лекторати, обикновено се закриват български", коментира проф. Панайотова.

Според нея в България трябва да има целенасочена и системна политика по този въпрос.

"Докато всички институции не работят в една посока, докато няма цялостен институт, бъдещето ни не е оптимистично", смята професорът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
solnceva@yahoo.com
преди 3 месеца
Българистиката започна да губи позиции, след закриването на Центъра по Българистика на проф.К.Куев, който снабдяваше всички български лекторати с учебници и помагала, необходими за изучаването на БЕЛ. Работех като лектор в Университета в столицата на Казахстан - Алма-Ата в продължение на 2 години и в университетската библиотека нямаше нито 1 учебник по бълг. език и от центъра по българистика ми изпратих цял комплект за да мога да водя занятията със студентите, желаещи да изучават бълг. език . Сигнализирай за неуместен коментар