Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Трябват ни 4 нови ядрени мощности в следващите 30 г.

По наша инициатива ЕП е напът да приеме важно законодателство за стартъпите, заяви тя

23.12.2023 | 21:12 Редактор: Елеонора Танева

ЕС въвежда законодателство за стартъпите.

"То е инициирано от Европейския парламент, а не от Европейската комисия, каквато е обикновено практиката. Това показва волята на ЕП да направи нещо по темата. Това е инициирано от България и нашият екип и ще остави трайна следа в европейските законодателства", коментира евродепутатът Цветелина Пенкова в студиото на "Брюксел 1".

По думите ѝ няма достатъчна сигурност за инвеститорите, а в голяма степен млади предприемачи в Европа могат да разчитат на публични средства, което е крайно недостатъчно. 

"В Европа има по-стриктна регулаторна рамка, ясно законодателство, което да дефинира стартъпите като правни субекти, за да даде това сигурност на инвеститорите да вложат своите средства в тези иновации", заяви Пенкова.

Българският евродепутат посочи, че малките предприятия се регистрират или във Великобритания, или в САЩ, за да имат финансов капитал, което коства на Европа изтичане на млади таланти. 

"Необходими са не само финансови инжекции, необходими са и данъчни облекчения, в ЕС близо 2 млн. души са ангажирани в стартъп сектора, недостатъчно са", добави гостът. 

Пенкова прогнозира, че през 2024 г. ще има действащи закони в ЕС за стартъпите.

Пред Bulgaria ON AIR тя коментира и бъдещето на ядрената енергетика в България. Тя вече беше призната за зелена и устойчива и се очаква да бъде неизменна част от енергийния микс на Европа за следващите десетилетия.

нужни са специалисти, които да обслужват сектора, има недостиг на кадри, които се занимават с точните инженерни специалности.

"За България това дава много възможности за допълнителни производства на компоненти, можем да работим за откриване на нови ядрени мощности, които са крайно нужни, говори се за две, а ни трябват поне 4 за следващите 30 г.", посочи евродепутатът. 

Гостът заяви, че страната ни е закъсняла с новите ядрени блокове поне 10 г. 

"До 2038 г. трябва да имаме пълно извеждане от експлоатация на въглищните централи. Ядрените блокове трябва да заместят електроенергията, която произвеждат ТЕЦ-овете - трябва да е ясно какъв процент от енергийния микс ще идва от ядрената енергетика", каза още Цветелина Пенкова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 3 месеца
Хубаво,ама после къде ще заравяме радиоактивния ***? Преди СССР ни помагаше и взимаше ядрената отрова....ама вече не - откакто започнахме да плюваме срещу вятъра.... Сигнализирай за неуместен коментар