Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

За да придобият българско гражданство, хора от РСМ трябва да докажат и български произход

"Има нова политическа миграция - от РСМ към България", сподели Благой Шаторов

23.12.2023 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Разпитаха двама свидетели по делото срещу Любчо Георгиевски. Един от свидетелите е Благой Шаторов - секретар на вече заличения културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

"В съда ме питаха за дейностите на културния център "Иван Михайлов". Аз казах, че сме организирали културни събития - промоции на книги, промоции на документални филми. По време на Ковид пандемията организирахме хуманитарни акции. Питаха ме и за делото, и за живота на Михайлов. Казах, че той е бил за независима Македония с Конституция по примера на Швейцария - еднакви права за всички", каза Шаторов в студиото на "Брюксел 1".

По думите му Иван Михайлов е помагал и на българските евреи да бъдат спасени.

"Прокуратурата ми задаваше въпросите на висок тон и аз не исках да отговарям, което предизвика недоволство. Другият свидетел - шефът на музея Горан Садикарио, държа антибългарска реч, която ме подсеща за най-черните времена на югославския комунизъм и че македонските българи сме виновни за всички дела, които е направила нацистка Германия", допълни Благой Шаторов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че Ламбе Алабаковски, който е осъден за подпалването на клуба, е бил свидетел на делото срещу Любчо.

"Очакваме реакция от Европа, но Македония не уважава насоките, които Европейският съюз ѝ дава. Нидерландският посланик каза, че докато РСМ не промени Конституцията и не впише българите като народ, няма да има преговори. Всички хора имат равни права", категоричен е секретарят.

И припомни, че Любчо Георгиевски вече е с българско гражданство.

"Аз също получих, но не сме ние. Има много други граждани, които са под натиск цяла година в РСМ, не могат да получат защита от България, защото не са български граждани. Има и нова политическа миграция - от РСМ към България, както отпреди 100 години. Такситата ми в Битоля всеки ден бяха подложени на проверки. Вместо с 30 лв., ти се прибираш у вас с 10 лв., а те чакат три деца", възмути се Благой Шаторов.

Той подчерта, че гражданин на РСМ, за да придобие българско гражданство, трябва да докаже, че е от български произход: "За да може да докажем, че сме от български произход, трябва да имаме стари документи. Ние имаме много граждани на Македония, които са от български произход, но пред българските институции не могат да го докажат. Те искат да се говори на книжовен български език, повече от една година съм в София и още не мога да го говоря. Никога не сме го учили."

Гледайте целия разговор във видеото.


2
2 rate up comment rate down comment 1
До 1
преди 4 месеца
Мисля,че изобщо не сте запознат със случая и ситуацията в РСМ като цяло. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Ай сиктир
преди 4 месеца
А защо не както в САЩ? Да ходят на изпит по език, история!, конституция и т.н., НО само след като са живели без прекъсване 5 години в България? Всичко друго е гепи пашапарта и после кряакай из европа какви фашисти били татарите... Сигнализирай за неуместен коментар