Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Светлана Тихановска: Лукашенко ни открадна страната

Опозиционният лидер на Беларус в изгнание – ексклузивно пред Милена Милотинова

23.09.2023 | 18:30 Редактор: Вяра Димова

В Украйна, Русия се бие с танкове, а в Беларус - с пропаганда. Наричаме го "пълзяща окупация". Това заяви в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова лидерът в изгнание на опозицията в Беларус Светлана Тихановска. Интервюто, което Тихановска даде в Страсбург, беше излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Те (б.р. руснаците) се намесват и навлизат във всички сфери на беларуския живот – образование, военни, икономика. Опитват се да сринат нашата национална идентичност. Свидетели сме на процес на "русифициране". Трябва да опазим нашата идентичност в Беларус. Виждаме как от години се опитват да установят руско присъствие в страната чрез разполагане на ядрени оръжия например или на руски военни бази в страната ни. Правят го със съгласието на човек, предал хората в Беларус - нелегитимния Лукашенко. Целите на Русия в Украйна и Беларус са еднакви – да възпрепятстват хората сами да избират бъдещето си. Те искат да разпрострат своите империалистични амбиции върху двете страни," коментира пред Милотинова Светлана Тихановска. Тя беше в Страсбург на сесията на ЕП и произнесе реч пред евродепутатите.

Тихановска се изправи срещу Лукашенко на изборите през 2020 г., които опозицията обяви за откраднати и не призна резултата. Започнаха масови протести в Беларус и хиляди бяха задържани. След 7 часов арест в Беларус Тихановска отиде в изгнание в Литва. Тази година задочно беше осъдена на 15 години затвор в Беларус. Съпругът ѝ в момента излежава 18-годишна присъда.

"Изборите през 2020 година бяха откраднати. Лукашенко загуби изборите, но узурпира властта с помощта на бруталност и тирания, и с помощта на Путин. Лукашенко не е считан за президент от хората в Беларус. Той е измамник, който ни открадна страната. Вече три години хората в Беларус продължават съпротивата си. Да, нашето движение в страната излезе в нелегалност, защото хората в Беларус живеят както по времето на Сталин. Всеки ден по 20 души биват задържани – всеки ден. Хората са принудени да правят т. нар. "видеа със самопризнания", в които казват "Да, виновен съм, против Лукашенко съм, простете ми" и т.н и т.н... Хората биват унижавани. Лукашенко се опитва да контролира хората чрез страх. Но знам, че хората в Беларус няма да се откажат – дори вътре в страната създават малки групи, където продължават да общуват. Беларуските организации и медии бяха съсипани напълно и се наложи да се преместят, работейки в изгнание – да могат да продължават да обединяват хората около идеи", каза тя.

На въпрос какво очаква от Европейския парламент и евродепутатите, пред които произнесе реч, Тихановска каза:

"Нашите основни цели са да освободим политическите затворници, бройката им в момента стига до 5000, да проведем свободни и честни избори в страната ни и да доближим Беларус до Европа. Ето защо в речта си помолих европейските парламентаристи да подкрепят интеграцията на Беларус в Европа. Да, не е въпрос да стане веднага. Осъзнаваме дългия път, който ни чака занапред, но трябва да работим по темата. Хората в Беларус трябва да чуят, че Беларус е част от Европа. Ние исторически принадлежим на Европа. Едва от около 200 години сме под влиянието на Руската империя. Хората в Беларус ясно избраха европейския път, но се нуждаят от малко вдъхновение от страна на Европа. Също така трябва да се окаже повече натиск върху Лукашенко чрез санкции, да се преодолеят пропуски, да се подкрепи гражданското общество и да се поеме отговорност".

Управлението на Лукашенко е нелегитимно, първо трябва да си върнем държавата, да освободим хората ни от затвора, да проведем свободни и честни избори, настоя лидерът в изгнание на опозицията в Беларус.

"Ако отсега се подготвяме за кандидатурата ни, ако институционализираме отношенията ни с ЕС, ЕК, ще бъде много по-лесно след промените и преходния период да преминем през този път. Ще бъде по-гладко, по-бързо. По-бързо ще въведем необходимите реформи, върху които вече работим с помощта на европейски експерти. Ще сме готови, но трябва да започнем работа отсега", обясни Тихановска.

Тя каза и кои са първите стъпки, които ЕС трябва да направи по отношение на Беларус.

"Първите стъпки бяха предприети още през 2020 г., сега развиваме отношенията си. Съвместно с ЕС сме постигнали неща за първи път, като например създаването на контактна група със Съвета на Европа, консултативна група с ЕС, сега искаме да формализираме отношенията ни с ЕП. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се започне специално разследване на престъпленията на Лукашенко, престъпления срещу хора, които измъчва. Той въвлече държавата ни във война, оркестрира миграционна криза, а отстрани изглежда сякаш не е виновен, защото международното право не му търси отговорност", изтъкна още Тихановска.

Лидерът в изгнание разказа, че от месеци няма известие от съпруга си Сергей Тихановски.

"Съпругът ми вече почти три години и половина е в затвора, а през последните 6 месеца нямам никаква информация за него. Много политически затворници са държани в пълна изолация. Върху тях се упражнява емоционален натиск, защото те не се предават, дори в затвора. И режимът иска да се чувстват изоставени, забравени, сякаш битката ни е свършила, защото не им дават никаква информация. Но също така се оказва натиск върху роднините им, които чакат политическите затворници у дома. Защото да не знаеш какво се случва със съпруга ти, или децата ми да не знаят какво става с баща им. Дори преди няколко месеца се появи информация, че съпругът ми е починал в затвора. Имаше много голяма вълна недоволство, настояваща режимът на Лукашенко да покаже съпруга ми и те го направиха, показаха 10-секундно видео от затвора. Видях съпруга ми, видях, че е жив, но това беше преди няколко месеца. Не знам какво се случва с него в момента", разкри тя.

Тихановска коментира, че от 2020 година насам около половин милион са напуснали Беларус заради репресии и преследване.

"Вече 700 души са си излежали присъдите, бивши политически затворници. Тези хора се нуждаят от реабилитация, от психологическа помощ, защото са в много тежко състояние. Били са измъчвани и малтретирани в беларуските затвори," заяви Светлана Тихановска в предаването "Брюксел 1".

Гледайте видеото с целия разговор.