Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Шаламанов: Подкрепата ни към Украйна е най-силният ни аргумент за покана в Шенген и Еврозоната

Новият ни пакет военна помощ ще е компромис, каза бившият министър на отбраната

08.07.2023 | 18:30 Редактор: Вяра Димова

Посещението на президента Зеленски е особено важно и като време, в което е организирано, точно преди срещата на върха във Вилнюс. Нека да кажем, че това правителство беше сформирано благодарение на постигнато единство по въпроса за подкрепата на Украйна. Посещението на Зеленски е ясен сигнал и към целия български народ за помощта, която България оказва, не само на държавно ниво, но и на ниво на доброволци. Това каза бившият министър на отбраната в България и бивш председател на борда на Дирекцията по комуникации в НАТО Велизар Шаламанов в предаването "Брюксел 1".

Според него не трябва забравяме, че Зеленски е символ на свободата, смелостта, интегритета и на новата Европа, която е истински обединена.

"Подкрепата от президента Зеленски всъщност е подкрепа от цялата тази общност, която е застанала зад него. И това е много силно послание към България и към нашите съюзници. Аз съм сигурен, че продължаваща подкрепа за Украйна е най-силният аргумент България да бъде поканена в Шенген и в Еврозоната", настоя той.

По думите на Шаламанов има редица годишни доклади за състоянието на отбраната ни, в които дефицитите са много ясни и те не са в боеприпаси и в количество старо съветско въоръжение.

"Дефицитите са в окомплектоване с войници и офицери, недостатъчно пари за подготовка, липса на реални стъпки за смяна на старото въоръжение със съвместимо в НАТО, включително като боеприпаси. Липсват такива стъпки, защото след решителната реформа по план 2004 така и не се стигна до една всеобхватна програма за превъоръжаване. Правеха се отделни добри стъпки с хеликоптери "Кугър", със самолети "Спартан", с отделни бройки бронирани машини, но нямаше всеобхватна програма. Пречат три неща. Първо - недостатъчно доброто разбиране, че България е част от НАТО и българските отбранителни способности трябва да бъдат планирани в контекста на многонационални сили. Второ - няма ясна финансова рамка, че за 10 години ни трябват 15-20 милиарда и те ще бъдат гарантирани. Трето - нямаме добре изградена система за отбранителна аквизиция, която да превръща парите в способности", коментира бившият министър на отбраната.

Новият пакет военна помощ ще е компромис между списъка, който е предоставил президентът Зеленски и това, което има в складовете на българската армия, смята още гостът. "След започване на войната в България вече има батальонна бойна група, която много скоро ще бъде бригада. Ние имаме възможност рязко да засилим отбранителните способности в рамките на НАТО, да дадем възможност, освобождавайки се от излишна техника, която изтича като срок на годност, да предизвикаме ускорение на процеса на превъоръжаване. Боеприпаси и всичко, което произвеждаме, може да бъде предоставено", категоричен е Шаламанов. Той коментира и края на войната като прогнозира оптимистичен сценарий.

"При достатъчно въоръжение и боеприпаси може да бъде постигнато максималното, т.е. излизане на Азовско море още тази година и при още една контраофанзива по същество руснаците да бъдат изтласкани, включително от Крим. Това означава оптимистичен сценарий в рамките на две години. Ако в този период се случи срив в Русия, това може да бъде ускорено. Важно е, че войната ще приключи, когато последният руски войник напусне украинска земя. За да настъпи мир в Украйна - страната трябва да бъде приета в НАТО", коментира Шаламанов.

Бившият министър на отбраната коментира и декларацията в подкрепа на членство на Украйна в НАТО, която депутатите гласуваха. "Установяването на мир в Украйна е доста спорно. Ако продължаващи руски провокации всъщност не позволяват да се установи мир, това означава, че ние даваме инструмент на Москва да отдалечи членството на Украйна в НАТО с 15-20 години. "Когато условията позволяват" - тези условия са въпрос на политическо съгласие в НАТО. На срещата във Вилнюс тези условия ще бъдат по-ясно формулирани и в следващите месеци ще се търси такова съгласие в НАТО. Руснаците трябва да знаят, че дори и без приемане на Украйна в НАТО, ако продължават с военни престъпления, с използване на ядрени и други инциденти, това ще задейства чл. 5, което е краят на опитите на Русия да разиграва цяла Европа и целия свят", заяви бившият председател на борда на Дирекцията по комуникации в НАТО.

Гледайте видеото с цялото интервю с Велизар Шаламанов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Шаман
преди 9 месеца
Като се приеме Украйна н НАТО, ти ли ще ходиш да се жертваш за нея? Какви сметки си правиш, бе, с българи да гинат за Украйна? Сам призна, че нямаме пари за модернизация. Тогава това подаряване на оръжие на любимата ти Украйна ще доведе до обезоръжаване на нашата армия, а пари за "модернизация" няма. В резултат: теглим заеми, за да спонсорираме нашите американски съюзници, плащаме, армията няма оръжие, а платеното оръжие - евентуално някога ще дойде! А разградения ни двор ти ли ще браниш ????? Сигнализирай за неуместен коментар