Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Добре Митрев, Кавадарци: Останахме без офис, защото сдружението "Балкански коридор" е българско

Подали сме жалба до Конституционния съд на РСМ за Закона срещу нашите сдружения, съобщи той

06.06.2023 | 14:34 Редактор: Михаела Димитрова

"Сдружението "Балкански коридор" в Кавадарци функционира от една година и работим за сближаването между РСМ и България в областта на културата и спортните дейности. За съжаление, нямаме офис. На деня на откриването му наемодателят на офиса беше получил заплахи и бравата беше сменена и не можахме да го открием. Това доказва, че не имената са проблем за отваряне на сдруженията (както претендират властите в Скопие), а фактът, че сдружението е българско," коментира председателят на сдружението "Балкански коридор" в Кавадарци - Добре Митрев в предаването "Брюксел 1".

Той уточни, че сдружението работи, но просто няма офис. "Търся нов офис и ще видим какво ще стане, ако и следващият наемодател не го закрие," каза  гостът.

"В Македония не от днес или от вчера, а винаги е било трудно да си българин. Заплахите са ежедневни - през социалните мрежи, лични заплахи и т.н. Аз не съм изненадан, че Християн Пендиков продължава да получава заплахи. Не очаквам някакви решения в негова полза, въпреки доказателствата," каза Митрев и добави, че вероятно ще се намери начин побоят му да се представи като кръчмарско сбиване.

По думите му това, че според свидетелски показания подсъдимият е казал по време на побоя, че за българин не трябва да се вика полиция, е "достатъчно доказателство, че няма да има решение по това дело", коментира Митрев пред Bulgaria ON AIR.

Добре Митрев съобщи още, че сдружението Македоно-българско приятелство със седалище в Скопие, в чието управление той също участва, е подало жалба до Конституционния съд на РСМ срещу въведените през ноември 2022 година по бързата процедура законови текстове в РСМ, които действат с обратна сила и са довели до заличаване на регистрациите на клубовете на местните българи в Битоля и Охрид. От 17000 сдружения в РСМ екстрено въведените законови текстове ударили само двете сдружения на българите в Битоля и Охрид. 

"Жалбата до Конституционния съд на РСМ е подадена в края на миналата година. За мен този закон е "Закон за забрана на български сдружения", а не закон за промяна на законодателствата на сдруженията. Той наистина беше с обратно действие и за първи път в РСМ се въведе закон с 2-3 години обратно действие," заяви Митрев, който е юрист и има фирма за правни консултации.

Той уточни, че няма очаквания от КС на РСМ.

"Мисля, че ще трябва да си търсим правата по европейски институции. Засега нямаме никакъв отговор от КС," заяви гостът, като припомни делото "Радко", което беше спечелено преди години в Европейския съд по правата на човека, след като с подобни мотиви през 2001 година Скопие забрани дейността му. Делото беше спечелено години след закриването му, а през 2001 година престана да съществува и така и не възобнови дейността си след спечелване на делото.

"Най-вероятно това е целта и сега. Да се създаде натиск, за да не се отварят български сдружения", отбеляза той. 

Добре Митрев постави въпроса и за проблемите, които срещат българите от РСМ с получаването на българско гражданство и показа стар документ за български произход, който Министерството на правосъдието не приема.

"Има хора, които не по своя вина са родени в РСМ, а са българи и се чувстват като такива. Въпросът е дали Законът за българско гражданство е закон или зависи от служителя в дирекция „Българско гражданство“. Това е документ от Българската екзархия. Стар документ, човекът си го е запазил (макар и скъсан). Тези документи се връщат от Министерството на правосъдието, тъй като са ламинирани. Същевременно, ако се отиде със скъсан документ, отново се връщат именно защото е скъсан. Та, кой може да намери стар 100-годишен документ и да иска да изглежда като нов?," пита Добре Митрев.

"Аз се чудя дали хората от РСМ придобиват гражданство по закон или по воля на някой служител, който работи в Министерството на правосъдието," посочи Митрев.

Гостът коментира също, че не е имал очакване българи да бъдат включени в работната група по конституционните промени, които ги засягат, въпреки писменото им искане за това, отправено до властите в Скопие. "Ние винаги пишем писма, но отговор никога не получаваме", коментира Митрев.

Вижте целия разговор във видеото.