Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Помощите за ток за бизнеса трябва да продължат. Ще е възможно ли това без бюджет?

През зимата се очаква цените на тока отново да се повишат, прогнозират Георги Ангелов и Добрин Иванов

28.05.2023 | 15:07 Редактор: Юлиан Христов

Компенсации за ток за бизнеса би трябвало да има, но това зависи от решение на правителството и от това дали ще има бюджет. Около това мнение се обединиха икономистът Георги Ангелов и Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Те коментираха препоръка на Европейската комисия за спиране на компенсациите на бизнеса за скъпа електроенергия. 

"Това е препоръка, която можем да видим в докладите и на 16-те страни, в които са правени доклади в рамките на европейския семестър. Това е обща хоризонтална препоръка, да се прекратят компенсациите на бизнеса и за скъпата електроенергия, защото в другите държави се изплащат компенсации и там, където цената на електроенергията за домакинствата се сформира на свободен пазар и има компенсации и за тях", каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България в предаването "Брюксел 1".  

Становището на асоциацията е, че тези помощи трябва да продължат, когато има нужда. Според него до края на лятото вероятно няма да има нужда от компенсации за небитовите потребители, към които спадат освен бизнесът, но и болници, обществени организации, училища, читалища.  

Според Иванов обаче през есента или зимата се очаква цените отново да "ескалират", когато вероятно ще се наложи да има компенсации.  

Той изрази очакване цената на електроенергията през лятото и есента да бъде ниска, защото в енергийния микс влиза токът, произведен от фотоволтаици.  

"Въпросът е, че когато спре да духа вятър и да грее слънцето, тогава трябва да се включат топлоцентралите и производството на електроенергия от тях", допълни той.  

Иванов обясни, че бизнесът не иска компенсации, но държи на конкурентна цена на енергоносителите.  

"Последната програма за компенсиране изтече в края на март месец. След това на практика правителството не е предложило такава програма и, ако не бъде предложена, въпреки решението на НС, ние няма да получим механизъм, който да компенсира по-високи цени на електроенергията над 200 лв.", обясни Иванов. 

Според него не трябва да има нужда от компенсации със сигурност през пролетта, лятото и може би и есента. "Въпросът е единствено за зимата", каза икономистът Георги Ангелов пред Bulgaria ON AIR.  

По думите му основният въпрос е дали тези компенсации трябва да бъдат раздавани "на калпак" или да бъдат насочени към тези, които са пострадали от кризата.  

"Това е по-умният вариант и комисията също казва, че ако в бъдеще се наложат такива мерки, те наистина да бъдат към тези, които са пострадали", обясни Ангелов.  

Според икономиста най-лесният вариант е да се подпомогнат малките и средните фирми, а за големите да бъдат изготвени критерии, по които да се отпускат помощи. 

Той обясни, че наливането на пари в икономиката води до инфлация. "Удря и потребителите и оттам удря и икономиката, тъй като намалява покупателната способност", допълни той.   

Георги Ангелов обясни, че за да бъде балансиран пазарът с евтина енергия трябва да се работи и върху развитието на вятърната енергия.  

"Там пречките са много по-големи за строителството и затова няма и инвестиционен интерес", поясни той. 

По думите му, ако няма приет бюджет или не бъде удължено действието на стария, енергийни помощи няма да могат да бъдат изплатени.  

Гледайте целия разговор във видеото.