Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Андрей Ковачев: Чакам отговор от властите в Скопие на 7 въпроса след недопускането ми в РСМ

Следващата седмица има съвместен парламентарен комитет между ЕП и Събранието в Скопие, каза евродепутатът

13.05.2023 | 18:30 Редактор: Михаела Димитрова

С голямо разочарование разбрах това, което преди смятах за някакъв слух. Още през януари-февруари месец се чу, че в РСМ се говори за някакви черни списъци, в които влизат български граждани, европейски граждани, които нямали право да отидат в РСМ, защото не признавали македонската идентичност и македонския език и обиждали по този начин македонците. За съжаление, на 6 май, се случи така, че аз и председателят на фондация “Българска памет”, един от съорганизаторите на събитието в Ново село край Струмишко, където е нашето военно гробище, не бяхме допуснати заедно с още трима души без никакви аргументи. След това казаха, че аргументите са такива, каквито вие споменахте за сигурността и че няма да допускат нито сега, нито в бъдеще хора, които не признават македонската идентичност и македонския език. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев в “Брюксел 1”.

По негови думи след излязло второ съобщение вече не от Вътрешното, а от Външното министерство в Скопие, се е казало, че причината е, “аз не съм бил проблем или не съм застрашавал сигурността и обществения ред в РСМ, но хората, с които съм пътувал, въпреки че в моята кола имаше само двама души: аз и моя сътрудник, са били по някакъв начин идентифицирани като възможен проблем или като потенциален проблем. Така и не се разбра кои от тях са определени по този начин”, допълни Ковачев.

“За мен има едно съревнование между управляващите и опозицията кой ще се представи пред обществото в РСМ за по-голям категоричен защитник на македонското етническото самосъзнание и македонския език от лошите българи, които се опитват по някакъв начин нещо да направят. Аз многократно съм заявявал пред македонски медии, че всеки човек има право да се самоопределя такъв, какъвто пожелае”, каза евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

“По-интересното е, че следващата седмица има съвместен парламентарен комитет между ЕП и Събранието в Скопие, в който и моите колеги ще участват. Ангел Джамбазки и Александър Йорданов ще бъдат в Скопие, ще имат среща със своите колеги от РСМ и всичко това, което се спряга за този черен списък и кои са в него, тъй като през цялото време се говори, че и други членове на ЕП, като например и Ангел Джамбазки, е в този списък”, сподели Ковачев.

Ще ми е много интересно какво ще реши македонската държава по отношение на другите представители в ЕП. След тази остра реакция от Брюксел мисля, че ще им е доста трудно да спрат колегите Джамбазки и Йорданов, имайки предвид, че те ще са в официална делегация, но да видим това те как ще го обяснят пред тяхната публика”, подчерта той.

“Има едно започнато преосмисляне на това, което досега са смятали много от моите колеги, които бяха наистина учудени как може страна кандидат за пълноправно членство в ЕС да спира член на ЕП”, призна евродепутатът, запитан какви ще са последствията за РСМ от този акт.

Всички, чиито предци са били граждани на Царство България, за мен трябва автоматично да стават български граждани, както прави и румънската държава. Не е нормално в Тараклия в Молдова да ми казват, че им е по-лесно да взимат румънско гражданство за два месеца и половина, отколкото в България да се мъчат 3-4 години да чакат за българско гражданство”, заяви Ковачев.

Вижте видеото с целия разговор.