ЕП категорично осъди спирането на Ковачев на границата с РСМ, призова за изясняване на ситуацията

Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие, каза Оливер Вархей

08.05.2023 | 19:29 Редактор: Михаела Димитрова
ЕП категорично осъди спирането на Ковачев на границата с РСМ, призова за изясняване на ситуацията

Този инцидент е достоен за съжаление, всеки член на ЕП има правото да изпълнява мандата си и ще се обърна към представителите на РСМ да заявя това пределно ясно. Това заяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

Тя коментира безпрецедентната постъпка на РСМ да не допусне на територията на страната ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент, отговарящ за Разширяването на ЕС и Западните Балкани. 

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей също осъди недопускането на Андрей Ковачев в РСМ на 6 май.

"Осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев в Северна Македония на 6 май. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие", заяви Вархеи в социалната мрежа.

"Властите в Република Северна Македония не обяснили причините защо не допускат българите в страната. Имаше само един лист хартия на който беше записал, че не ни се разрешава да влезем в страна", коментира евродепутатът Андрей Ковачев, цитиран от БГНЕС.

С остра позиция по случая излезе и българското МВнР: "Подобни действия оказват негативно влияние върху добросъседските отношения. Заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции."

Снимка: БГНЕС