Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Историкът Кирил Илиев: Македония бламира Френското предложение

Българската държава гледа с широко затворени очи случващото се с македонските българи

22.04.2023 | 14:41 Редактор: Михаела Димитрова

"Отчитайки мълчанието, което демонстрира властта в Скопие, категорично това няма да се случи", заяви международният анализатор Кирил Илиев в предаването "Брюксел 1", коментирайки дали българите ще бъдат включени в работната група по конституционните промени. КЦ "Иван Михайлов" в Битоля поиска в писмо до президента Стево Пендаровски участие в работната група.

Тази работна група вече е сформирана, като се очаква до края на седмицата да бъдат добавени няколко експерти.

Историкът допълни, че "прави впечатление, че са подбрани само хора от управляващата коалиция, липсват хора от опозицията", което според него е ясен знак, че между властта и опозицията в РСМ няма унифицирана позиция за точната формула, която трябва да се изработи, за да може българите да се добавят в държавната конституция.

"Желанието на македонската държава и на политическата им класа е да създадат усещането, че българите са пренебрежимо малко число в Северна Македония и те могат по някакъв начин да бъдат отхвърлени, без да се взема под внимание тяхното мнение и техните обективни нагласи и желания", поясни Илиев.

Според него управление в Скопие се възползва от това, че българската държава продължава да неглижира случващото се с македонските българи.

Относно Френското предложение, което бе подписано преди около година, историкът посочи, че "нищо от това, което беше обещано и начертано, не се изпълнява де факто. Нещо повече, на 6 месеца трябваше според единия от протоколите да се качват на сайтовете на българското и на македонското външно министерство резултати от работата на съвместната мултидисциплинарна историческа комисия. Познайте дали има нещо…“

Все пак международният анализатор не насочва вината изцяло към институциите в съседката ни, а смята, че причината може да се крие в нашето Външно министерство. "Ако от Брюксел не разбират, то вината пак е в българската държава, че не е направила нужното, не е била достатъчно проактивна, за да обясни българските позиции спрямо РСМ", каза още Илиев.

В отговор на въпрос за албанския фактор в европреговорите, Илиев посочи, че "албанският политически елит в РСМ наскоро е изпратил доста ясно със заплахи за радикализация, ако РСМ продължи да бъде толкова недиалогична в отношенията си с България."

Експертът допълни, че има "доказателства, че се търси някаква конкретна формулировка, с която да се придвижи вкарването на българите в конституцията“. Но, по думите му, трябва да се знае и още един обезпокояващ факт. Изникна сякаш от нищото една парабългарска политическа партия в РСМ от личности, които са съвършено непознати на хората, които ясно са изявили своето българско самосъзнание в Северна Македония. Те никога не са се идентифицирали с някакви обществени каузи, свързани с българщината в РСМ."

Той допълни, че самият той е бил смаян от новосъздадената партия, имайки предвид "големите препятствия, които македонската държава създаваше на политическата партия Граждански демократичен съюз (ГДУ) на Петър Колев."

В заключение международният анализатор допълни, че "българската държава трябва ясно да си даде сметка, че трябва да се бутнат темелите и зидовете на комунизма в Северна Македония."

Гледайте целия разговор във видеото.