Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Безпрецедентният арест на Тръмп - опит за обществена смърт или ще му "изпишат вежди"

Коментар на Асен Агов, Огнян Дъскарев и проф. Йонко Мермерски

08.04.2023 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

Исторически арест на американски президент. Доналд Тръмп беше задържан и получи 34 обвинения.

Разчитам го като част от целия политически процес в САЩ. Няма съмнение, че има много голям политически оттенък върху този процес, най-малкото заради политическото внимание, което му се отделя от републиканците и от демократите, макар демократите съвсем преднамерено да пазят мълчание, за да не изглежда толкова политическа работата. В никакъв случай обаче не трябва да имаме съмнение в американското правосъдие. Ако има правосъдие с главна буква, това е в Америка. Разбира се, има грешки и фалове в съдебните процеси. Нека не забравяме, че тук обвинението не беше повдигнато само от прокурора, а беше прието от голямо жури, което се одобрява от адвокатите на двете страни. Затова казвам, че има правосъдие. Ако има процес срещу Тръмп, той със сигурност ще бъде пак с голямо жури и то трябва да каже дали той е виновен или невинен. Във всички случаи съдията има само задължението да определи присъдата и нищо повече. Това коментира журналистът Асен Агов в студиото на "Брюксел 1".

Международният анализатор Огнян Дъскарев подчерта, че окръжният прокурор в Манхатън Алвин Браг е активист на американската левица, на демократическата партия, и е бил избран законно и свободно. А едно от  предизборните му обещания е било да се справи с Тръмп.

"Той на няколко пъти каза, че знае как да действа и ще направи каквото е необходимо. Той точно това направи, доведе го пред съда. Това абсолютно е политическо действие, чиято единствена и основна цел е да попречат на Тръмп да стане президент догодина. Аз също си направих труда да изчета обвинението на прокурора. То е 14 страници и съдържа 34 обвинения в углавни престъпления. Става дума за две плащания, които Тръмп е направил към две жени. Основното обвинение на прокурора Браг е, че Тръмп с тези плащания е купил мълчанието на тези две жени, за да си помогне на изборите, но плащанията са след изборите. Изборите бяха на 8 ноември 2016, а плащанията са следващата година. Не виждам как това ще издържи в съда", коментира Дъскарев.

Пред Bulgaria ON AIR той прогнозира, че прокурорските обвинения ще повишат одобрението на американците към Тръмп: "Това, което видях, според социологическите изследвания за популярността на Тръмп в републиканската партия, той води против своя най-сериозен съперник, Рон Десантис, изключително успеше губернатор на Флорида, с 25-30%. От щаба му казват, че са събрали 9 милиона долара за кампанията му за няколко дни".

Агов предположи, че покачването на рейтинга на Тръмп ще е временно, припомни и, че срещу Байдън също се води разследване - за небрежно отношение към секретни документи, които открили в гаража му.

"Всъщност в момента в САЩ има едно уникално положение – настоящият и бившият президент са разследвани от специални прокурори, официално назначени от министъра на правосъдието на САЩ. Байдън също е разследван и ще видим какво ще стане и там. Още повече, че той, като президент, няма право да разсекретява секретни документи, докато Тръмп има", подчерта Агов.

Огнян Дъскарев е убеден, че за американците Тръмп е по-добрият вариант за президент. 

"Защото той се грижи за самите американци. Ако отговоря като европеец, като че ли за Европа по-удобно ще се чувстват европейските лидери при президент, който все пак не е толкова изискващ. Въпреки че премиерът Борисов направи едно много успешно посещение в Белия дом именно при Тръмп", аргументира се анализаторът.

Агов също заяви, че случващото се в САЩ е важно за европейците.

"Гледаме на всичко онова, което става в Америка, много внимателно и си казваме, че ако Тръмп отново стане президент, при положение, че направи тези изказвания, че войната ще свърши за 24 часа, как става това на мен не ми е ясно, с Русия вътре или с Русия изтеглена. Ако Русия остане в Украйна, всички в Европа сме застрашени. Няма как да не гледаме с тревога на всичко онова, което става в Америка", каза журналистът.

Във включване от САЩ проф. Йонко Мермерски изрази убеждение, че обвиненията срещу Тръмп няма да издържат.

"Предполагам, като видях как нямат конкретика по обвиненията и как прокурорът не може да посочи дори кой закон е нарушен, че до един момент просто ще се вдига шум. В момента се опитват да прекършат Доналд Тръмп, за да му причинят обществена смърт, т.е. той да не бъде привлекателен за избирателите, но засега се получава точно обратното. Даренията към кандидат президентската му кампания само за 24 часа се бяха увеличили с 20 милиона от нови негови привърженици", съобщи проф. Мермерски в разговор с Милена Милотинова.

Гледайте целия разговор във видеото.