Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR! Украинският медик Тайра: За 8 години видях ужасни неща

"Юлия Пайевска разказва пред Милена Милотинова за нечовешкото лице на войната

08.01.2023 | 13:41 Редактор: Петя Кръстева

"Виждала съм толкова много неща от началото досега. За 8 години съм видяла ужасни рани, не можете и да си представите дори," казва в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR известният украински медик Юлия Пайевска, основател на доброволческата организация "Ангелите на Тайра" в Украйна.

Пайевска беше един от представителите на Украйна, поканени в Европейския парламент преди празниците за получаване на Наградата Сахаров - най-голямата награда в ЕС за отстояване на човешките права и свобода на словото. В края на 2022 година тя беше присъдена на украинския народ заради смелостта му.

"Най-мъчителната случка е от Мариупол, когато видях жена с малко бебе на ръце, но бебето беше ранено от осколка след бомбардировка и загина. Малко бебе - мъртво, в обятията на тази жена. Тя беше седнала на пейка и го прегръщаше, държеше го близко до сърцето си цял ден и последвалата нощ. Беше непоносимо. Колкото повече изстиваше тялото на това убито бебе, толкова по-силно тя го притискаше към себе си в опит да го сгрее, но не можа да направи нищо. Бях съкрушена", разказва Юлия Пайевска, известна в Украйна като Тайра.

Самата Юлия Пайевска преживя 3-месечен плен от руските сили преди президентът Зеленски в средата на юни да оповести освобождаването ѝ. Преди това обаче тя успява да предаде на екип на АП записи от окупирания Мариупол, направени с прикрепена за тялото ѝ камера. Така още в средата на март кадрите с ужасите от обсадения Мариупол станаха обществено достояние.

"Това предизвикателство и изпитание, през което преминах, всъщност те прави по-силен. Сега усещам, че принадлежа на украинците. Те имат нужда от мен и трябва да направя всичко възможно да помогна да не се случва на други жени, деца или другиго," казва Тайра за трите месеца в руски плен.

В отговор на въпрос как живеят украинците 10 месеца след началото на войната, Пайевска отговори, че имат ток по 4 часа на ден, отоплението също не е достатъчно, тъй като не е останала здрава енергийна инфраструктура.

"Духът на хората е силен, шегуваме се, че нима руснаците смятат, че ще надделеят и ще ни преборят с това? Не, няма - не се страхуваме. Имаме много жертви, много ранени, но няма да се предадем. Ще продължим до победа, защото нищо не може да оправдае тази непровокирана, жестока и несправедлива агресия от руска страна," подчерта тя.

"Наградата Сахаров е невероятна награда. Гордеем се с нея. Тя показва как украинците се борят, колко са смели. Целият свят може да го види. Тази награда е свидетелство за уважението на европейците към нас, към нашите битка и смелост. Вярвам, че ще бъде вдъхновение за всички украинци," обобщи гостът. 

Гледайте целия разговор на Милена Милотинова във видеото.