Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутат: Винаги ще има корупция във властта, мерим държавите по това дали я осъждат

"От ЕП ще съдействат на разследващите органи, за да се излезе от скандала", подчерта Радан Кънев

19.12.2022 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Ева Кайли е замесена в дело за корупционен скандал на Европейския парламент от Катар. Тя е гръцки евродепутат и един от 14-е зам.-председатели на ЕП. Темата коментира евродепутатът Радан Кънев в предаването "Брюксел 1".

"По отношение на парламента – има само един начин да излезе от ситуацията. Това е пътят, по който вървим – категорично осъждане на случилото се, бързи и ясни мерки. Важен знак беше, че госпожа Кайли беше отстранена веднага от позицията зам.-председател на парламента с абсолютно мнозинство. Особено важна беше ролята на нейната парламентарна група. Защото големият репутационен риск е, ако се започне с партийното покриване и замазване – всеки да пази своя човек. В случая, групата на социалистите се държа изключително зряло, бих казал много смело", подчерта той. 

По думите му работещите в парламента ще съдействат на разследващите органи - прокуратурата и разследващата полиция в Белгия, тъй като "това е начинът да се излезе от такъв скандал".

Пред Bulgaria ON AIR Радан Кънев коментира, че още, че "корупция, свързана с властта, е имало и ще има винаги".

"Ние не мерим една държава или институция по това дали в нея има корупция, а по това дали корупцията се разкрива, осъжда и наказва. Ако в случая, тази криминална мрежа бъде изцяло разкрита и бъде осъдена от всички страни - мисля, че репутационната щета няма да бъде толкова висока. Не твърдим, че тук сме ангели и летим над парламентарната зала", обобщи евродепутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.