"Катаргейт": Бащата на Кайли донесъл хиляди в куфарче, кой е мозъкът на корупционния скандал?

"Няма да спрем, докато не стигнем до дъното на схемата", заяви председателят на ЕП Роберта Мецола

13.12.2022 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Европейският парламент гласува с голямо мнозинство за отстраняване от поста на заместник-председателя на институцията - гъркинята Ева Кайли, заради корупция в полза на домакина на Световното първенство по футбол Катар.

"Катаргейт" - така световните медии нарекоха най-големият корупционен скандал в историята на Европейския парламент. Разкритията започват в петък, когато мъж с куфар е причакан от белгийската полиция в Брюксел. Той е бащата на Ева Кайли, а в куфарчето носи стотици хиляди евро в брой.

Следва обиск в апартамента на гъркинята, където са открити чували с пари. Почти мигновено срещу Кайли са повдигнати обвинения в корупция и пране на пари, а като нейни съучастници са задържани смятаният за мозък на схемата бивш евродепутат Пиер-Антонио Панцери, както и партньора на Каили - Франческо Джорджи, с когото имат двегодишна дъщеря. Той е и бивш парламентарен асистент на Панцери. 

След ареста Ева Кайли, която е бивша водеща на новини в родната си Гърция, беше изключена от гръцката социалистическа партия, както и от групата на социалистите и демократите в европарламента, където ресорът ѝ включва отговорности, свързани с Близкия изток.

Случайно или не - миналия месец тя направи особено хвалебствено изявление по адрес на Катар на фона на острите критики за лоши условия на труд и ограничени човешки права в страната.

"Днес Световното първенство по футбол в Катар всъщност е доказателство за това как спортната дипломация може да постигне историческа трансформация на една страна, с реформи, които вдъхновиха арабския свят. Въпреки това някои тук призовават за дискриминация, тормозят ги и обвиняват всеки, който говори или се ангажира с тях, в корупция", заявява тя на 24 ноември.

Председателят на европарламента Роберта Мецола се опита във вчерашната си реч да представи предполагаемите подкупи като посегателство срещу демокрацията. Но след окончателното отстраняване на Кайли днес тя не изключи, че са възможни нови разкрития.

"Няма да спрем, докато не стигнем до дъното на схемата. Но се опасявам, че това е само върхът на айсберга", коментира Мецола.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС