Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Николай Василев: Няма да ни приемат в еврозоната, защото сечем монети, трябва политическа воля

България ще бъде първокласна европейска държава, в момента сме подритвани между Африка и Централна Азия, коментира бившият министър на икономиката

09.12.2022 | 20:20 Редактор: Елеонора Танева

След като отрязаха страната ни за Шенген - имаме ли шанс за еврозоната от 1 януари 2024 г?

"Въпросът на първо място е политически, на второ място - цифрово икономически. Политическата страна има два аспекта - българският политически елит иска ли да влезе в еврозоната - аз не съм сигурен, ние нямаме и правителство. Ако сега изберем реформаторско прозападно правителство, което да каже, че най-важният ни приоритет е еврозоната и на това подчини цялата бюджетна, икономическа и външна политика, ние можем да влезем. Не виждам такава политическа воля, много е вероятно да не влезем 2024 г.", прогнозира бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев пред "Брюксел 1". 

И беше категоричен, че никой няма да ни приеме в еврозоната само, защото сечем евромонети. Според него няма ясна политическа воля за въвеждане на еврото от 2024 г.

"Хърватия прояви огромна политическа воля последните месеци и години. Ние 10 г. отговаряхме на всички критерии, но нямахме политическо желание, затова сме в дълбоката периферия на Европа", заяви Василев.

Той уточни пред Bulgaria ON AIR, че в момента страната ни не отговаря на два от три критерия - за нивото на инфлацията и за бюджетния дефицит.

"Популистката бюджетна политика ни отдалечава от еврозоната, не може да харчиш като за последно, все едно светът ще свършва. Сегашните популистки бюджети не са насочени към еврозоната. Но политиката на служебното правителство поне удря спирачки на автомобила, който се е засилил към пропастта", коментира бившият министър н икономиката. 

Анализът му показва, че най-близко до еврозоната сме били през 2005 г. 

"Разочарован съм, че целият ми живот премина в убеждаване колко е важно да влезем в еврозоната. Това е престиж, имидж и международен авторитет. България ще бъде първокласна европейска държава, в момента сме подритвани между Африка и Централна Азия", завърши Николай Василев.

Николай Василев беше модератор на панела "Еврозоната - перспективи за финансова стабилност и икономически растеж" в бизнес конференция организирана от Dir.bg на 9 декември в SOFIA EVENT CENTER, на която Bulgaria ON AIR е медиен партньор.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ivan
преди 1 година
Жалка картинка сме. Браво на Николай Василев. Сигнализирай за неуместен коментар