Йотова: Липсата на разговор за еврото ни хвърля в лапите на конспиративните теории

Вицепрезидентът е убедена, че не бива да се гледа на еврото като цел, а като инструмент за развитие

09.12.2022 | 18:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Йотова: Липсата на разговор за еврото ни хвърля в лапите на конспиративните теории

Голяма грешка съпътства процеса по присъединяване на България към еврозоната. Това е липсващият и досега разговор с българското общество. Опитът на всички нас сочи, че липсата на информираност е най-хранителната среда за скептицизъм, за съмнения, отхвърляне, води до несигурност, до лапите на конспиративни теории. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията "България в еврозоната – предимства и възможности".

Форумът събера министри, представители на бизнеса, на банковия и финансовия сектор от страната и чужбина, се организира от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Дир.бг и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Вицепрезидентът призова за широка разяснителна експертна кампания за позитивите и негативите от приемането на еврото. "Често чуваме, че България в еврозоната е от национален интерес. Как убеждаваме гражданите в това? Мит ли е, че ще поскъпнат стоки и услуги? Ако да – как го опровергаваме? Какви да бъдат контролните механизми, за да не се допуска спекулативно вдигане на цените и злоупотреби? Членството в еврозоната като възможности, отговорности, работещи предложения – така ли е? Ще се повиши ли инфлацията? Как ще засегне потреблението", постави въпроси Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е убедена, че не бива да се гледа на еврото като цел, а като инструмент за развитие.

"Влизането в еврозоната е възможност да участваме активно, с позиция в решенията за общата парична политика, да бъдем субект в тези политики, а не обект. Дава възможност за равноправно участие в срещите на Еврогрупата, където се взимат най-важните решения в ЕС за бъдещи програми и механизми за финансиране, за приоритети, за реакции при кризи. Членството в еврозоната е реални перспективи, по-голямо доверие към страната – от инвестициите, до лихвените проценти", посочи Илияна Йотова.

Тя призова да не се допуска техническите критерии за членство в еврозоната да бъдат заменени с политически и да бъдат поставяни в зависимост от други европейски механизми, като даде пример с неприемането на България в Шенген и обвързването му с Механизма за сътрудничество и проверка.

"Това изместване обезсмисля европейските договори и собствените ни решения, води до двойни стандарти, до загуба на доверие и евроскептицизъм", посочи вицепрезидентът.

В изказването си Илияна Йотова благодари на Българската народна банка за успешната работа и на служебното правителство за резултатните действия по пътя към членство в еврозоната.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 1 година
Продължават издънките в Англия предполагам и в др. Държави. Лов на вещици за да Ви пуснат в зоната. Сигнализирай за неуместен коментар