Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Костадинов: В понеделник за първи път чух името на Габровски, трябва да предоговорим членството в ЕС

"Шенген показа с решението си, че ЕС иска България да бъде като територия буфер", заяви лидерът на "Възраждане"

08.12.2022 | 20:23 Редактор: Искра Ангелова

Защо "Възраждане" не отиде на срещата с проф. Николай Габровски? 

"Диалогът е важен. Всичко това, което бихме могли да си кажем с г-н Габровски, вече сме си го казали с хората, които представляват ГЕРБ в Народното събрание. Ние знаем тяхната позиция по отношение на еврозоната. Те искат България да влезе в еврозоната и да унищожи своята финансова независимост. Ние знаем тяхната позиция за даването на оръжие на Украйна, те смятат, че трябва да се подкрепи българското оръжие за Украйна. Те смятат, че трябва да се купи американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му с това поставяме под въпрос не само сигурността на България, но и на Европа.

"Аз му казах: "Г-н Габровски, ако вие ми гарантирате, че ще водите политика, която е различна от тази, която вашата политическа сила до момента води, няма никакъв проблем да седнем да разговаряме". Може да е авторитет в неговата среда, но в понеделник за първи път чух неговото име. Не мога да кажа нищо за този човек - нито хубаво, нито лошо, защото не го познавам. Няма никакво значение какви са личностите, има значение какви са политиките", допълни Костадинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

От партията искат предоговаряне на Плана за възстановяване.

"Успяхме да обърнем тяхната позиция за ТЕЦ-овете. Само за последните 9 месеца приходът на ТЕЦ "Марица-изток 2" надхвърля 2 млрд. лв.. Нека да сложим и другите два ТЕЦ-а, които не са български. Нека да пресметнем печалбата и ще видим, че приходите, които идват от дейността на 3 въглищни ТЕЦ-а, са сравними с горе-долу 1/3 от парите, които са предвидени по Плана за възстановяване. Европейската комисия ни дава едни пари за период от време, но с ангажимент ние "да заколим нашата златна кокошка", подчерта лидерът на "Възраждане".

И смята, че парите, които ще получим, няма да са толкова, колкото печалбите от трите ТЕЦ-а.

"Парите, които ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, ние ще ги изхарчим, а ТЕЦ-овете ще продължат да работят и ще започнем да внасяме ток. И той ще е по-скъп. За втори път в рамките на една година искаме от президента Радев да свика КСНС, първият път не ни отговори", добави Костадин Костадинов.

Според него става въпрос за над 160 000 души, които могат да останат без работа.

Попитан дали от партията му са поискали достъп до информацията какви точно оръжия ще изпратим на Украйна, той отговори: "Няма значение какво изпращаме. Има огромно значение фактът, че ние сме взели решение да се включим като страна в този конфликт, подарявайки малкото ни останало българско оръжие на Украйна."

"Шенген показа с решението си, че Европейският съюз иска България да бъде като територия буфер. На нашите партньори от ЕС не им се иска България да е силна икономика. Нашите партньори свалиха маските, трябва да започнем да предоговаряме членството си в ЕС", категоричен е Костадин Костадинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа