Костадинов нахлу в мол, за да защити лева от еврото, БНБ: Доходите ще нараснат

Имаме намерение да водим разговор, но този разговор на нас ни се отказва, каза лидерът на "Възраждане"

09.12.2022 | 17:59 Редактор: Вяра Димова

Депутати от партия "Възраждане" нахлуха на форум в столицата, посветен на ползите от приемането на еврото. От партията искат оставане на българския лев и национален референдум за въвеждане на еврото. На форума управителят на БНБ заяви, че с приемането на еврото доходите на населението ще нараснат.

Симпатизанти на партия "Възраждане" поискаха да зададат своите въпроси на форума "България в Еврозоната - предимства и възможности", но не бяха допуснати на събитието. 

На събитието дойде и лидерът на партията Костадин Костадинов с част от парламентарната група. 

"Никой няма намерение да прави протест тук. Имаме намерение да водим разговор, но този разговор на нас ни се отказва и прави подбор. Лъжете, ние сме регистрирани, защо не ни пускате. Защо лъжете и коя сте вие как така решавате, че има първа и втора категория?", попита Костадинов.

В крайна сметка депутатите бяха допуснати до залата, но не зададоха въпросите си. 

Управителят на БНБ Димитър Радев обвърза страховете на хората за влизане в еврозоната с липса на информация. И уточни, че страната ни закъснява за приемането на законите заради липсата на стабилно правителство, но наваксване не е невъзможно.

"Засега единствено не изпълняваме критерия за инфлацията, но картината там не е еднозначна. За първи път от 20 месеца насам тренда на инфлацията се обърна така че следим този въпрос много внимателно и се надяваме, че ще имаме положително развитие", каза гуверньорът на БНБ  Димитър Радев.

Вицепремиерът Илияна Йотова призова темата да не се политизира. 

"Политическото говорене за еврото поставя хората в още по неизгодна позиция, нека се чуват по-силно експертите, които най-добре ще ни обяснят позитивите и негативите и ще ни подготвят за очакваното", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

От служебното правителство изтъкнаха ползите от приемането на еврото. 

"Не приемам тезата, че губим национален суверенитет – точно обратното, до момента ние приемаме решения, които се вземат от ЕЦБ, заради валутния борд, а сега ние ще можем да участваме в тях, както и да участваме в срещата на еврогрупата, там където се коват най-големите закони за ЕС, за всички механизми за финансиране, за всички програми – там трябва да сме активни, а не да гледаме отстрани", заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

"Ще получат и по-добри лихвени и доходност по външния дълг, по облигацията и не на последно място и доходите на хората ще се подобрят в много ускорен темп", смята министърът на финансите Росица Велкова.

Изследване на Министерството на финансите показва, че бизнесът приема положително еврото, а голяма част от обществото вече работи с европейската валута. 

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.