fallback

Таня Станева, бесарабска българка: Хората не знаят украински език, гледат пропагандните руски канали

Няма държава в света, проляла толкова кръв за да влезе в ЕС, казва режисьорката

23.05.2022 | 15:30 Автор: Таня Харизанова

Председателят на ООН Антониу Гутериш предупреди, че светът е заплашен от световен глад след войната в Украйна. Причината - бесарабската част е житницата на Украйна и Европа. Kакво се случва там в момента?

Бесарабия е повечето засята, спокойно. Проблемът е транспортирането. Сега работи само един порт, който извозва житото по Дунава. Аз мисля, че няма да има глад за Украйна, защото има и резерви и полетата са засети с жито. Но проблемът е в Херсонска област, която е окупирана. Там няма контрол и не е известно, кой ще събира урожая. Надяваме се есента това да се изясни. Това каза в предаването "Брюксел 1" Таня Станева, режисьор, бесарабска българка от Украйна.

Според нея, носталгията към СССР вече е отминала. Тя е била валидна за старото поколение.

"И колкото повече излизат факти, които показват как бесарабски българи умират във войната, толкова повече се вижда, че да си неутрален е невъзможно. Не съм очаквала, че в 21-ви век ще ми се налага да обяснявам истината за ситуацията в Украйна, която е толкова очевидна", казва Таня Станева.

"Един мой много близък приятел - Алексей Гуцериев, работи със зърно и прави хляб. Той помагаше от първия ден на войната, печеше хляб и разнасяше по селата, които нямаха стоки, нямаше как да им се транспортират продукти. Той се бореше да не се вдигат цените на хляба. За съжаление, имаше бомбен удар в неговата пекарна, която е стратегически обект", разказва бесарабската българка от Украйна.

"Имаше шок в началото на войната. Хората не очакваха това от Русия, защото са свързани сантиментално и обичат руската култура. Но руската пропаганда на руските медии беше много силна. Хората в района не знаят украинския език, гледат предимно руски канали, защото просто не го разбираха. Аз съм от първия випуск, който учеше украински език. Това е голям проблем с руската пропаганда там. Всички просто бяха в шок", казва Таня Станева.

Украйна подаде молба за членство в Европейския съюз. Кога очакват хората в страната да получат поне статут за кандидат-член?

"Няма такава държава в света, която да е проляла толкова много кръв за тази идея", категорично заяви Таня Станева, бесарабска българка от Украйна.

Нейни филми участват в Международния фестивал на етнографското кино в Дома на киното, където се представя Специална украинска програма. В дните от 24 до 26 май ще бъде представена подборка от филми от различните региони на Украйна.

Целия разговор гледайте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Брюксел 1
fallback