Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Таня Станева, бесарабска българка: Хората не знаят украински език, гледат пропагандните руски канали

Няма държава в света, проляла толкова кръв за да влезе в ЕС, казва режисьорката

23.05.2022 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

Председателят на ООН Антониу Гутериш предупреди, че светът е заплашен от световен глад след войната в Украйна. Причината - бесарабската част е житницата на Украйна и Европа. Kакво се случва там в момента?

Бесарабия е повечето засята, спокойно. Проблемът е транспортирането. Сега работи само един порт, който извозва житото по Дунава. Аз мисля, че няма да има глад за Украйна, защото има и резерви и полетата са засети с жито. Но проблемът е в Херсонска област, която е окупирана. Там няма контрол и не е известно, кой ще събира урожая. Надяваме се есента това да се изясни. Това каза в предаването "Брюксел 1" Таня Станева, режисьор, бесарабска българка от Украйна.

Според нея, носталгията към СССР вече е отминала. Тя е била валидна за старото поколение.

"И колкото повече излизат факти, които показват как бесарабски българи умират във войната, толкова повече се вижда, че да си неутрален е невъзможно. Не съм очаквала, че в 21-ви век ще ми се налага да обяснявам истината за ситуацията в Украйна, която е толкова очевидна", казва Таня Станева.

"Един мой много близък приятел - Алексей Гуцериев, работи със зърно и прави хляб. Той помагаше от първия ден на войната, печеше хляб и разнасяше по селата, които нямаха стоки, нямаше как да им се транспортират продукти. Той се бореше да не се вдигат цените на хляба. За съжаление, имаше бомбен удар в неговата пекарна, която е стратегически обект", разказва бесарабската българка от Украйна.

"Имаше шок в началото на войната. Хората не очакваха това от Русия, защото са свързани сантиментално и обичат руската култура. Но руската пропаганда на руските медии беше много силна. Хората в района не знаят украинския език, гледат предимно руски канали, защото просто не го разбираха. Аз съм от първия випуск, който учеше украински език. Това е голям проблем с руската пропаганда там. Всички просто бяха в шок", казва Таня Станева.

Украйна подаде молба за членство в Европейския съюз. Кога очакват хората в страната да получат поне статут за кандидат-член?

"Няма такава държава в света, която да е проляла толкова много кръв за тази идея", категорично заяви Таня Станева, бесарабска българка от Украйна.

Нейни филми участват в Международния фестивал на етнографското кино в Дома на киното, където се представя Специална украинска програма. В дните от 24 до 26 май ще бъде представена подборка от филми от различните региони на Украйна.

Целия разговор гледайте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Таня
преди 1 година
Ти казваш че си от първия випуск изучавал в училище украински.Казваш че хората не го разбират.А защо в киевската телевизия няма предаване на руски? Защо няма на български?Защо мълчиш че вече не се изучава там български език?Който не говори украински-аут, така ли? Или проговарят украински или без тях.Австрийците не са немци но учат и се дипломиран на литературен немски.В Швейцария също без да са немци.Но в Украйна не е така с руския.Български, който се е изучавал още в Руската империя,също няма Сигнализирай за неуместен коментар