Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Джефри  ван Орден: Едно от решенията, с които се гордея, е приемането на България в ЕС

Няма проблем със статута на гражданите на ЕС, оставащи в Англия

09.02.2020 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

"Едно от решенията, с които се гордея, е приемането на България в ЕС."

Така дългогодишният британски евродепутат, който беше докладчик на ЕП за България преди присъединяването й , отговори на въпрос на водещата Милена Милотинова за предаването „Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR в интервю в последния ден на парламентарния си мандат в ЕП.

С излизането на Великобритания от ЕС британските евродепутати също напуснаха Европейския парламент.

Европарламентаристът, минал през 5 последователни избора за евродепутат, коментира и въпроса има ли проблеми след Brexit със статута на гражданите а ЕС, в това число и българските граждани, които живеят на острова.

"Европейските граждани, в това число и българските, винаги са били добре дошли във Великобритания и продължават да са добре дошли", казва Джефри ван Орден.

"Има 3 милиона от други европейски страни на острова, които искат да останат във Великобритания. Въведохме процедура и мисля, че два мимиона и половина вече кандидатстваха по схемата , от тях само на неколцина е отказано по причини от криминален характер. Останалите се разделят на принципа имат ли  статута на уседналост", допълни той.

Според него сега някои се опитват да направят въпрос от това. 

"Аз мисля, че разликите са технически. Имаме две групи граждани на ЕС - тези, които са живели постоянно 5 години на острова и тези, които не са. Тези, които не са живели 5 години на острова, но имат желание да останат във Великобритания, като станат 5 години от началото на пребиваването им – и те ще получат статут на уседналост", посочи още той.

По думите му системата работи добре – тези, които още не са кандидатствали за статут, имат време до юни 2021 година, с други думи имат близо 18 месеца да го направят.

Целия разговор на Милена Милотинова с британския евродепутат – вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК