Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Отново спорове за Гоце Делчев между историците от Скопие и София

Проф. Иван Илчев за последното заседание на Комисията

20.10.2019 | 17:13 Редактор: Ивет Арабова

"Основният момент на спорове на заседанието на Съвместната историческа комисия между София и Скопие, проведено на 14 и 15 октомври в Охрид, беше Гоце Делчев и текстът, който трябва да се даде на двете правителства за евентуално съвместно отбелязване на Гоце Делче", каза в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Иван Илчев, член на Историческата комисия.

"За съжаление спряхме още на преамбюла. Споразумяхме се за първото изречение и спряхме на второто. То се оказа препъникамъкът. Ние искахме във второто изречение да се подчертае общото между двата народа, докато половината от групата на македонските колеги настояваше за едно конфронтационно изречение от рода на "Македонската историография смята, че  .... , а българската историография смята че...  Т.е. залагаше се на противопоставянето, " обясни историкът.

"Накрая ние дадохме една формула, която беше напълно изчистена от идеологически наслагвания, което в частни разговори беше признато и от двама от членовете на македонската комисия, но те не могат да надделеят над останалите, а и честно, казано не знам какви инструкции са им били дадени. Според мен им се дават политически инструкции - дали от правителството, дали от някакви кръгове - трудно е да се каже," обясни проф. Илчев в разговор с Милена Милотинова.

Според проф. Илчев за промяна на учебниците по история в Северна Македония и изчистването им от неверни и обидни квалификации за страната ни, при най-оптимистичния план ще трябват 4 - 5 години. 

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Илчев вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.