Има ли спекулации с цената на тока за бизнеса 

Какво да правим с паметника на Съветската армия?

14.07.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

В момента в Русия тече обществено обсъждане на поправка в Наказателния кодекс, която трябва да влезе в сила от декември 2019, и която криминализира ''нарастващия брой случаи на унищожаване или увреждане на символите на военната ѝ слава''. Става дума за паметниците на Червената армия, с които бе осеяна Източна Европа след края на Втората световна война. Предвиждат се високи глоби и дори затвор за поругаването им. Поправката съвсем очевидно е реакция на намеренията и действията по демонтиране на паметници в бившите соцстрани. Москва със сигурност е подразнена и от приетите закони, които обявяват комунистическия режим за престъпен и забраняват пропагандата му. Паметниците са най-видимата част от тази пропаганда. Около новината за тази поправка в България отново припламна спора, какво да правим с паметника на Съветската армия в Борисовата градина. 

България произвежда повече електроенергия, отколкото потребява, но въпреки това на пазара има недостиг на ток. От 3 юли 2019 цената на промишления ток вече е над 100 лв. за мегаватчас - почти двойно по-висока от средната за Европа. Експерти твърдят, че търговията на Българската независима енергийна борса се манипулира. Сделките само формално се сключват на борсата, но купувачи и продавачи се договарят предварителни, и търговете се превръщат в пародия. Така в края на юни т. г. една четвърт от тока на АЕЦ ''Козлодуй'' е продаден на много по-ниски от пазарните цени на група търговци, свързани с големите индустриални потребители.

В рубриката ''Обнови София!'' ще говорим за нуждата от нов Общ устройствен план (ОУП) на София.  Чрез него можем да планираме бъдещото развитие на столицата, нейното разширяване, зелените площи, улиците, градския транспорт, да контролираме строителството в междублоковите пространства, да спрем застрояването на Витоша и на парковете. Сега действащия ОУП е от 2009 г. и узакони десетилетия на беззаконие в София. Това не се случва за първи път в нейната история. За 140 години София периодично е изпадала в градоустройствени кризи. Сегашната е толкова голяма, че само нов кмет като легендарния инж. Иван Иванов може да я оправи.

Всичко това и още – в предаването "Видимо и невидимо'' с коментари на Мартин Заимов, Трайчо Трайков, Борислав Игнатов по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>