Европейската комисия с нови обвинения към BMW, Daimler и VW

Трите компании са сключили договор помежду си за ограничаване на конкуренцията

06.04.2019 | 11:45 Редактор: Бойко Димитров
Европейската комисия с нови обвинения към BMW, Daimler и VW

Eвропейската комисия излезе с предварително заключение, според което трите германски концерна - BMW, Daimler и VW, се обвиняват в сключване на сговор за ограничаване на конкуренция помежду им в сферата на екологичните технологии. Това съобщи automedia.bg.

Според официалната позиция на ЕК, трите производителя умишлено са преустановили разработката и внедряването на средства, позволяващи намаляването на вредните емисии при съвременните автомобили. Предполага се, че договорката между концерните е била в сила за 8 години - от 2006 до 2014 г.

"Еврокомисията е изпратила на BMW, Daimler и VW предварителното си заключение, според което през периода 2006-2014 г. те са си сътрудничи в ограничаването на конкуренцията в развитието на технологиите за намаляване на вредните емисии на бензиновите и дизеловите двигатели", се казва в официалния документ.

ОТ ЕК допълват, че компаниите имат право да си сътрудничат, но само с цел подобряване на тяхната продукция. Новите европейски стандарти и закони забраняват на всяка компания да се договаря за прекратяване на подобряването на стоките, тъй като по този начин се пречи на конкуренцията между тях.

Снимка: pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК