Петролът поскъпва, но и клони към годишен спад

Това понижение ще бъде първото от 3 години насам

31.12.2018 | 12:10 Редактор: Иван Берберов
Петролът поскъпва, но и клони към годишен спад

Цените на петрола се насочиха във възходяща посока в понеделник – последният търговски ден от годината, подобно на ръстовете на фондовите пазари. Въпреки това те са напът да отбележат първия си годишен спад от три години насам с оглед на опасенията за пренасищане на пазара. Това пише Investor.bg.

Индикациите за евентуален напредък в китайско-американските търговски преговори способства за по-позитивни нагласи, които иначе бяха помрачени от притеснения за по-слабите световни икономически прогнози.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,61% до цена от 46,06 долара за барел. Сортът обаче отбеляза спад от 24% за годината.

От своя страна международният бенчмарк Брент прибавя към стойността си 1,86% до 54,20 долара за барел. Той отчита спад от близо 20% за годината.

Цените на петрола се движат паралелно с фондовите пазари по време на волатилните сесии миналата седмица.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е провел един „много добър (телефонен) разговор“ с китайския си колега Си Дзинпин и постигането на евентуално търговско споразумение между САЩ и Китай напредва.

„Китай все още е най-добрият залог за глобалния икономически растеж. Всичко, което ощетява силно Китай, неминуемо ще нарани глобалния растеж и впоследствие – консумацията на петрол“, посочва Сукрит Виджаякар, директор на консултантската фирма Trifecta.

Експерти считат, че настоящият натиск към понижаване на цените по всяка вероятност ще започне да отслабва от началото на януари, тъй като в сила ще влезе договореното от ОПЕК и съюзници свиване на производството с 1,2 млн. барела дневно, което цели да свие свръхпроизводството и да даде тласък на цените.

Снимка: Pixabay.com