След пониженията на Wall Street: Борсите в Азия завършиха на червено

Индексът Nikkei загуби над 5% от стойността на акциите си, а Topix се срина с 4,9%

25.12.2018 | 17:25 Редактор: Василена Василева
След пониженията на Wall Street: Борсите в Азия завършиха на червено

Водещият японски индекс на сините чипове Nikkei 225 закри сесията със силен спад от 5,01 процента заради поскъпването на йената и след понижените котировки на Wall Street заради несигурната обстановка във Вашингтон и спада на цените на петрола, предаде CNBC. Това е най-сериозният спад от близо 20 месеца насам.

Nikkei изгуби 1010,45 пункта и закри на ниво 19 155,74 пункта, а разширеният индекс Topix спадна с 4,88%, или 72,64 пункта, и слезе до 1415,55 пункта, пише Investor.bg

В Китай индексът Shanghai, който падна с повече от 2% до средата на деня, регистрира спад от по-малко от 1% в края на сесията. Досега тази година индексът на акциите на Shanghai е намалял с около 24%.
Акциите на сините чипове в Япония паднаха сериозно, след като Toyota Motor Corp се понижи с 5,25%, Sony Corp загуби 5,55%, Nintendo се понижи с 4,3%, а Mitsubishi UFJ Financial Group загуби 4%.
Акциите на компаниите от здравеопазването и сектора на комуналните услуги не успяха да издържат на натиска и също отчетоха загуби.

Така Familymart UNY Holdings се понижи с 4,1%, производителят на здравни продукти Као Кор отстъпи с 4,6%, а Tokyo Electric Power Co Holdings се срина с 3,4%.

Всички 33 подсектора на Токийската фондова борса бяха на червена територия.и

Тези резултати са следствие от сериозните спадове на Wall Street и притесненията на инвеститорите заради редица политически събития.  

Много финансови пазари в Азия, Европа и Северна Америка са затворени днес заради Коледа.
„Отрицателните настроения замениха логиката, както често се случва по време на разпродажба. Една трета от продажбите е следстивр от паника, още една трета –  от загубите, а останалата една трета от спекулантите, които се опитват да спечелят от пазарния срив“, коментира Такаши Хироки, главен стратег на Monex Securities в Токио.

"Разпродажбата се задейства почти изцяло от развитието на пазарите в САЩ, а не от негативни фактори, които са уникални за вътрешния пазар."

Припомняме, че в неделя от китайското министерство на търговията съобщиха, че са били проведени преговори на ниво заместник-министри с американската администрация по въпроси като търговския баланс между двете страни и подсилване на мерките за защита на интелектуалната собственост.

Американският президент Доналд Тръмп поднови атаките си срещу Федералния резерв в навечерието на Коледа, което също повлия на търговията. 

Миналата седмица медии съобщиха, че Тръмп обмисля да отстрани от поста гуверньора на централната банка Джером Пауъл заради недоволството си от разпродажбите на американските фондови пазари от последните месеци.
Индексите Dow и S&P 500 отписват по над 12% този месец, като и двата са напът да отбележат най-лошото си представяне за декември от Голямата депресия през 1931 г. насам.

Снимка: Pixabay