ЕК насърчава разработването и използването на изкуствения интелект

Ще предоставим по-големи инвестиции за неговото внедряванем заяви Мария Габриел

07.12.2018 | 15:22 Редактор: Тодор Петров
ЕК насърчава разработването и използването на изкуствения интелект

Европейската комисия (ЕК) представи изготвен съвместно с държавите членки на Европейския съюз (ЕС) координиран план, който насърчава разработването и използването на технологии с изкуствен интелект в Европа.

"Подобно на въвеждането на електричеството в миналото, изкуственият интелект променя света. Заедно с държавите членки ще предоставим по-големи инвестиции за неговото внедряване във всички сектори на икономиката, ще подкрепим развитието на необходимите умения и ще увеличим във възможно най-голяма степен наличието на данни", заяви еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел, цитирана от bloombergtv.bg.

Координираният план за действие ще гарантира, че Европа използва предимствата на изкуствения интелект в полза на гражданите и предприятията, както и че се конкурира с другите играчи в световен мащаб, като същевременно се гарантират доверието и спазването на етичните принципи, допълни тя.

В плана се предлагат съвместни действия за постигането на по-тясно и ефективно сътрудничество между държавите членки, Норвегия, Швейцария и комисията в четирите ключови области - увеличаване на инвестициите, осигуряване на достъп до повече данни, насърчаване на талантите и изграждане на доверие.