Китай: Виртуален водещ представя новините

Благодарение на специален софтуер, виртуалните журналисти изглеждат съвсем като истински

10.11.2018 | 10:52 Редактор: Ивайло Николов
Китай: Виртуален водещ представя новините

Първият виртуален водещ в света е китаец. За прототипи са използвани реални водещи от китайската държавна агенция "Синхуа".

Благодарение на специален софтуер, виртуалните журналисти изглеждат съвсем като истински. 

Развитието на медийната индустрия изисква непрекъснати иновации и интеграция със съвременните технологии. Ще работя неуморно, за да ви информирам, тъй като текстовете ще бъдат въвеждани в моята система непрекъснато. Очаквайте едно съвсем ново преживяване - така китайската държавна агенция "Синхуа" представи новите водещи на новините.

Това се случи на интернет конференция в Китай. Водещите направиха дебюта си както на английски, така и на китайски език.

Иновативната програма анализира предварително видео с истински човек, софтуерът разпознава и запаметява мимиките, движенията, маниерът на водене и гласа, след което те се генерират и интегрират чрез изкуствен интелект във виртуалния водещ. 

Разработени са в сътрудничество с технологичната фирма "Шогу", като е използван софтуер, който разпознава лица, моделира ги и синтезира реч.

По този начин изкуствените водещи са способни да имитират и възпроизвеждат текст, въведен само преди секунди.

Според китайската информационна агенция, виртуалните водещи са първите в света, които стават част от екипа на новините и могат да работят 24 часа в денонощието.