Турция затяга контрола върху цените в страната

Финансовият министър Берат Албайрак във вторник обяви план за "доброволно" намаляване на цените с 10%

11.10.2018 | 22:52 Редактор: Велислав Филипов
Турция затяга контрола върху цените в страната

Анкара поиска от местните власти в Турция да въведат по-строг контрол, както и глоби, върху представителите на бизнеса, които увеличават по-драстично цените заради икономическите затруднения на страната. Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

През последните месеци турската икономика беше ударена от валутна криза, в рамките на която от началото на годината цената на лирата поевтиня с 40%, а инфлацията достигна до близо 25%, най-високата стойност за последните 15 г.

И докато цените в Турция растат, президентът Реджеп Ердоган призова турците да докладват за магазини и "опортюнисти", които увеличават прекомерно цените, обещавайки да проведе акции в обектите, ако е необходимо.

В същото време финансовият министър Берат Албайрак във вторник обяви план за "доброволно" намаляване на цените с 10% в опит да се отговори на повишаващите се потребителски цени.

По-рано в четвъртък вътрешният министър Сюлейман Сойлу е изпратил уведомления до кметовете на всички 81 турски провинции с искане да бъдат взети мерки срещу тези, които "се възползват" от волатилните валутни курсове, за да увеличат цените, се посочва още в съобщението на министерството.

"Беше установено, че някои магазинери, фирми и компании през последните дни въведоха резки увеличения на цените на продукти и услуги, предоставяни за нуждите на гражданите, че някои стоки се държат на склад, за да предизвикат увеличение на цените", посочва още министерството.

Повече вижте на Investor.bg.