Борисов откри форума "16+1" и заяви: Цели се укрепването на Европа

Китай очевидно се нуждае от ЕС, за да отговори на американските санкции за по-високи мита, които влязоха в сила

07.07.2018 | 13:17 Редактор: Велислав Филипов
Борисов откри форума

"Форматът "16+1" цели укрепването на Европа", заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се провежда в София.

Китай очевидно се нуждае от Европа, за да отговори на американските санкции. Припомняме, че от вчера влязоха в сила по-високи мита, които САЩ ще налагат за много китайски стоки, които ще бъдат внасяни на тяхна територия.

Сътрудничеството между Китай и Европа ще бъде двустранно. Премиерът на Китай Ли Къцян заяви, че се работи в посока да бъдат намалени митата на внос на стоки от Европейския съюз в Китай. Като приоритет ще бъдат селскостопанските стоки.

От своя страна Китай ще спонсорира в Европа център, който ще подпомага и информира китайски бизнесмени какви са правилата на Стария континент за инвестиции, за провеждане на търгове и конкурси.

"Фактът, че този бизнес форум започва с 1500 фирми от всички страни, които са тук, точно отговаря на логото за задълбочаване на откритото, прагматичното сътрудничество за приобщаващ просперитет. Това е седма от нашите срещи в този формат, който цели укрепване на Европа. Той не ни разделя. Напротив, дава още повече възможности на тези, които сме по-назад. По-късно сме се присъединили към ЕС, по-бързо трябва да наваксаме изоставането", заяви Борисов на форума.

Към 13 часа ще започне и съвместния брифинг на премиера Бойко Борисов и китайския премиер Ли Къцян. На него ще участва и следващата страна, която ще бъде домакин и ще завърши делата от днешната среща. Дали това ще бъде Хърватска или Чехия - предстои да разберем.

Китайската делегация пък е приготвила интересен подарък за българското представителство, който ще бъде връчен по време на брифинга.