Нов ръст в приходите на водещите букмейкъри

Bet365 отчете ръст от 30% през 2017 г.

01.12.2017 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
Нов ръст в приходите на водещите букмейкъри

Една от най-бурно развиващите се индустрии в последните години несъмнено е хазартната. В бизнеса със залозите вече има солидни представители, които от дълги години си проправят път до водещите места в класациите. Появяват се и нови компании, които също имат амбиции да се издигнат и да се докоснат поне до част от приходите на големите в бранша. Разбира се, конкуренцията е ожесточена и всеки един букмейкър се стреми да предложи нещо по-добро. В тази сфера обаче не е важно само какво качество предлагаш, а и какви иновации правиш, с какво си по-различен от останалите. За поредна година букмейкърите отчетоха ръст в приходите си, като резултатите излязоха скоро в медиите. Ще видим на какво се дължи този ръст при две от водещите компании, които имат лицензи и у нас, а след това ще разгледаме и положението на бизнеса в рамките на страната.

Ръст за най-добрата борса

Разбира се, не става дума за борса, при която се търгуват акции и други активи, а спортна борса, при която се търгува с пазари и коефициенти. Най-големият оператор, разполагащ с подобна платформа, е Betfair. Всъщност пълното наименование на компанията е Paddy Power Betfair. Нека припомним, че двата отделни бранда се сляха в един със сделка на стойност 7 милиарда британски лири, която показа мощта на хазартната индустрия. За сделката писаха и в специализирания портал на Nostrabet, където обстойно анализират водещите оператори за страната. Резултатите за компанията след края на третата четвърт от годината показват ръст от 9% спрямо миналата година по това време, което се изразява в приходи на стойност 440 милиона британски лири. Компанията отчита най-добри показатели за ръст при спортните си залози.

Отчетите на един от водещите букмейкъри в света показват и доста по-стабилни възходи в определени пазари. Брандът отчита 29% ръст в приходите за Австралия, както и повишение с 18% за САЩ, що се отнася до резултатите за третата четвърт от отчетния период. Тези цифри показват колко стабилен е хазартният сектор и с каква мощ разполага. Не случайно точно представителите на този бизнес се превръщат в основни спонсори на редица спортни клубове и мероприятия.

Рекордни приходи за най-добрия през 2017

Букмейкърската компания Bet365 наскоро беше отличена от двете най-престижни класации в индустрията, които оценяват различните компании. Брандът на два пъти получи наградата за Оператор на 2017 година, което е показателен фактор за работата, която се върши там. Освен тези награди букмейкърът отчете рекорден ръст за измерена фискална година. Британската компания отчете ръст от 30%, който завиши приходите ѝ от $2.17 милиарда до $2.83 милиарда.

Допълнителните показатели от финансовите отчети на компанията показват, че оперативните печалби от Март 2016 до месец Март 2017 г. се повишават на $662 милиона. Отчита се ръст от 10% спрямо отчетената сума за същия период през годините 2015-2016. Една от причините за ръста в печалбата през този период е проведеното Европейско първенство по футбол през лятото на 2016 г. Именно то се оказва ключов фактор за растежа в посочения интервал.

Най-голямата част от приходите за букмейкъра се отчитат благодарение на платформата за залози в реално време. Потребителите получават възможност да поставят залози на най-различни събития на живо. Чрез този продукт Bet365 печели 72% от всичките си приходи. Освен всичко ръст има и в залозите през мобилни устройства. Вече 61% от постъпилите залози се правят през мобилните услуги на бранда, което показва ясно накъде сочат бъдещите инвестиции от водещите компании в бранша.

По-големите приходи все пак се дължат на усърдна работа, като компанията отчита доста сериозен ръст в разходите за персонал. От 315 милиона британски лири през 2016 г. разходите се покачват на 585 милиона паунда през 2017 г. Това е нормално с оглед на работата, която се върши там и иновациите, които брандът създава за индустрията. Нека споменем, че компанията е официално лицензирана и у нас, въпреки че си имаше доста проблеми, докато достигне до нужния лиценз. Подробна информация за събитията около него, както и за всички характеристики на бранда, може да прочетете в професионалния сайт на Nostrabet. А една от последните новости разкрива, че той е готов да потърси легално развиване на своята дейност в още повече страни през следващата година.

Какво е положението на индустрията у нас?

Двата оператора, за които говорихме, са лицензирани и за България. Те обаче няма как да разкрият точно какви приходи и реализирани залози отчитат конкретно за страната ни. Все пак е добре, че финансовите отчети за тяхното състояние достигат до медиите, понеже в много други индустрии това не е възможно. У нас има още две водещи компании, които също биха били доста интересен обект на анализ, ако финансовите им отчети достигнат до медиите. Една от тях е Efbet, която е сред най-популярните в страната. Другата е Winbet, която е сравнително нова, но пък показва доста сериозна активност в развиването на своя продукт и услугите, които предлага на клиентите си.

Няма как да знаем какви приходи и разходи имат двата водещи български букмейкъра, но с оглед на дейността, която извършват, бихме могли да ги отличим като сериозни компании. И двете марки активно участват в подкрепата и развитието на родния спорт, като допринасят затова със сериозни инвестиции в най-различни клубове. По този параметър определено се справят добре, а щом разполагат с тази възможност, явно се намират в стабилно финансово състояние, което им го позволява.

Хазартната индустрия разполага с много пазари в различни континенти. Компаниите се борят за всеки пазар, понеже клиентите са най-важни за тях. Букмейкърите за пореден път доказаха, че разполагат с мощни финансови средства. Водещите брандове ще продължат да ги използват за инвестиции в технологии и иновации, които ще подобрят услугите им. Докато продължават да го правят, те едва ли ще бъдат изместени от първите места в една огромна индустрия.